Την εκτίμηση ότι η κοινή απόφαση Ελλάδας και Αλβανίας να παραπέμψουν το ζήτημα καθορισμού θαλασσίων συνόρων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω βελτίωση και των διμερών σχέσεων με την Αλβανία, αλλά και της εικόνας που έχουν οι πολίτες για τις δύο γειτονικές χώρες και τους λαούς τους αντίστοιχα, εξέφρασε ο Ιωάννης Αρμακόλας σε συνέντευξή του στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και την εκπομπή Log του Endri Xhafo.

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε η πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Ελλάδα και την εταιρία Data Centrum σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Ανοιχτή Κοινωνία της Αλβανίας (OSFA).

Ο Ι. Αρμακόλας ανέλυσε τα ευρήματα των δύο ερευνών επισημαίνοντας πως «τα θέματα που αξιολογούνται ως σημαντικά για την αλβανική κοινή γνώμη δεν εκτιμώνται ως το ίδιο σημαντικά από την ελληνική κοινή γνώμη και αντιστρόφως. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με τα θέματα που οι κοινωνίες των δύο χωρών εκτιμούν ως σημαντικά, ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν οι κυβερνήσεις τους».

Το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων κρίνεται σημαντικό από τους πολίτες και των δύο χωρών και για τον λόγο αυτό σημείωσε πως η κοινή απόφαση των δύο κυβερνήσεων να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων είναι ορθή και θα αποτελέσει «παρακαταθήκη» για την επίλυση όλων των εκκρεμών διμερών θεμάτων, αλλά κυρίως για τη βελτίωση της εικόνας που έχουν οι δύο λαοί για τις γειτονικές τους χώρες.

Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν ως προς το τελευταίο και ιδιαίτερα οι Αλβανοί μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, που ήδη λειτουργούν ως «γέφυρες» μεταξύ των κοινωνιών των δύο χωρών.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ, στα αγγλικά.

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση εδώ.