Η πορεία, η εξέλιξη και το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με έναν από τους πλέον σημαντικούς εμπορικούς της εταίρους, την Ιαπωνία, ήταν το θέμα σεμιναρίου που διοργάνωσαν την Παρασκευή, 12 Απριλίου, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

Δύο μήνες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, με την οποία δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στον κόσμο, σχεδιαστές πολιτικής, εξειδικευμένοι επιστήμονες, αλλά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου “συναντήθηκαν” προκειμένου να μεταφέρουν τη δική τους “γνώση” πάνω στο θέμα: “Η Ιαπωνία ως σημαντικός εταίρος της ΕΕ και της Ελλάδας”.

“Η Ιαπωνία μοιράζεται πολλές κοινές αξίες με την ΕΕ, όπως είναι οι δημοκρατικές αξίες αλλά και η οικονομία της αγοράς” ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Yasuhiro Shimizu, Πρέσβης της Ιαπωνίας, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχει τόσο για την ΕΕ συνολικά, όσο και για την Ελλάδα ειδικότερα, η νέα εμπορική συμφωνία με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Από την πλευρά του, ο α’ πολιτικός διευθυντής, πρέσβυς Θεόδωρος Γεωργακέλος εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, εστίασε στην γεωστρατηγική σημασία της Ιαπωνίας σε μία περιοχή που, όπως είπε, θα παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος.

“Τείνουμε να ξεχνάμε πως η Ιαπωνία αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μάλιστα σε μία περίοδο που ούτως η άλλως το ‘αποτύπωμα’ της Ασίας έχει μεγεθυνθεί σημαντικά μέσα στα περασμένα 20 χρόνια” τόνισε ο Δρ Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εκκινώντας το πρώτο πάνελ με θέμα “Η Ιαπωνία στην παγκόσμια σκηνή”. Ο ίδιος, εκτιμησε επίσης πως “μία πιο ενεργή στην εξωτερική πολιτική Ιαπωνία μπορεί να ωφελήσει σημαντικά όχι μόνο τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ασία” αλλά και να συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να βυθιστούν σε μία Θουκυδίδειο παγίδα.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την οικονομική συνεργασία Ιαπωνίας- ΕΕ, το σύνολο των προβλέψεων της οποίας αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά έως το 2035 και η οποία δημιουργεί μία ελεύθερη ζώνη εμπορίου 640 εκατομμυρίων πολιτών, ανέλυσε ο κ. Plamen Tonchev, Επικεφαλής του Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών, ΙΔΟΣ. Ο κ. Tonchev, μίλησε επίσης σχετικά με την Πρωτοβουλία (Quality Infrastructure Concept) που ανακοίνωσε το 2015 ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe, με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονες υποδομές σε όλη την Ασία.

“Επιθυμούμε ένα βιώσιμο, ολιστικό και βασισμένο σε κανόνες πλάνο σύνδεσης τόσο με την Ιαπωνία, όσο και με την Κίνα και την Αυστραλία” ανέφερε ο κ. George Cunningham, Στρατηγικός Σύμβουλος, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης 60 δισ., τονίζοντας παράλληλα πως η ΕΕ “εργάζεται” ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχοντας στενή συνεργασία τόσο με την ASEAN, όσο και με άλλους Οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΟΣΑ.

Αφιερωμένο στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στο πλαίσιο των Ελληνο-Ιαπωνικών επιχειρηματικών σχέσεων ήταν το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης. Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος αυτού πάνελ, οι κκ. Ιωάννης Γκορόγιας, Στέλεχος εξαγωγών στην εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ και ο κ. Παναγιώτης Θεοχαράκης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan/ Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε  μίλησαν σχετικά με τις δικές τους εμπειρίες από την δραστηριοποίησή τους στην Ιαπωνία.

Στο ίδιο πάνελ, ο κ. Παναγιώτης Σούλης, Technical Superintendent της Tsakos Group έδωσε χρήσιμες πληροφορίες από το πρίσμα κάποιου που εργάστηκε στην Ιαπωνία, ενώ ο κ. Seiichi Gyobu, Περιφερειακός Διευθυντής της Nippon Kaiji Kyokai (ClassNK) αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον κρίσιμο τομέα της ναυτιλίας.