Το πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και το think tank Analytica (Skopje, North Macedonia) παρουσίασαν την κοινή τους έρευνα με θέμα: “Cooperation in Education, Civil Society and Culture after the Prespa Agreement: How to move forward?” στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, στην πόλη των Σκοπίων. 

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί την τρίτη συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Και οι τρεις πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας και με τη συμπαράσταση των πρεσβειών της Σουηδίας σε Αθήνα και Σκόπια. Οι δύο προηγούμενες έρευνες είχαν ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στους τομείς της διασυνοριακής συνεργασίας και της ανώτερης εκπαίδευσης (2017) καθώς και στους τομείς της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαιοσύνης (2018). Η τρίτη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019, έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνίας των πολιτών και στον πολιτισμό. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας πραγματοποιήθηκαν 36 συνεντεύξεις με φορείς σχετικούς με την εκπαίδευση και την έρευνα (πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα), την κοινωνία πολιτών (ΜΚΟ με αντικείμενο τη νεολαία) καθώς και με τον πολιτισμό (μουσεία). 

Την εκδήλωση προλόγισε η Α.Ε., Kristin Forsgren Bengtsson, πρέσβειρα της Σουηδίας στη Βόρεια Μακεδονία. Στην εκδήλωση παρέστη και η Α.Ε., Δημήτρης Γιαννακάκης, πρέσβης της Ελλάδας στη χώρα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και διπλωμάτες και άλλων χωρών, ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια της πόλης των Σκοπίων καθώς και δημοσιογράφοι. Η εκδήλωση καλύφθηκε από πολλά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της γείτονος στα οποία παραχωρήθηκαν και δηλώσεις από τα δύο ιδρύματα πριν την παρουσίαση. Τα πορίσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τους συγγραφείς της και συγκεκριμένα τον Ιωάννη Αρμακόλα (επικεφαλής του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ), τον Veli Kreci (πρόεδρος του Analytica και αναπληρωτής καθηγητής στο South East European University στο Tetovo), τον Γεώργιο Χρηστίδη (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και ερευνητής στο πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, τον Islam Jusufi (ερευνητής στο Analytica και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Epoka των Τιράνων στην Αλβανία) και τον Παναγιώτη Πασχαλίδη (ερευνητής στο πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ακολουθούν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα, στα αγγλικά, εδώ.