Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες σχηματίστηκε, διαμορφώθηκε και χάθηκε ο πλούτος της Ελλάδας από το 1912 έως σήμερα, πραγματοποίησαν λίγο πριν την έναρξη της Ετήσιας Διάλεξης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής για το 2019, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, και ο συγγραφέας και Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Κώστας Κωστής. 

Οι δύο διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί αναζήτησαν, ενώπιον της κάμερας του ΕΛΙΑΜΕΠ, μία ιστορική προοπτική της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας, θέτοντας παράλληλα μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, όπως είναι το εάν έχει υπάρξει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο οικονομικής κρίσης στη χώρα και το εάν είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε από την παγίδα στην οποία βρισκόμαστε.

Έχει ενδιαφέρον πως εκτίμηση του κ. Κωστή ήταν πως “δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο σε αυτήν την κρίση ακόμα και συγκρινόμενη με άλλες περιπτώσεις που η Ελλάδα πέρασε πολύ δύσκολες καταστάσεις”, ενώ στο ερώτημα που τέθηκε από τον κ. Τσούκαλη σχετικά με το εάν θεωρεί πως η κρίση τελείωσε, ο κ. Κωστής είπε χαρακτηριστικά: Όχι, νομίζω έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν έχουμε λύσει θεμελιώδη προβλήματα. Και είναι νομίζω τραγικό λάθος μας ότι δεν θέλουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και αυτά τα προλήματα”.

Παρακολουθήστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση στο κανάλι του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube (@EliamepOfficial).