Ο Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ συνομίλησε με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα για τη ραδιοφωνική εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ στις 17 Οκτωβρίου 2019.

Ο κ. Αρμακόλας μίλησε σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Κόσοβο, αλλά και την άρνηση της Ευρώπης να ορίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Η πολιτική αλλαγή στο Κόσοβο δημιουργεί πολλές ελπίδες στο εσωτερικό της χώρα, αλλά πολλά ερωτηματικά στο εξωτερικό. Ο λόγος είναι γιατί έρχεται στην κυβέρνηση ένα κόμμα πολύ δημοφιλές, του οποίου ο επικεφαλής θα είναι και πρωθυπουργός, αλλά το οποίο θεωρείται πολύ αμφιλεγόμενο. Η διεθνής κοινότητα έχει προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να το κρατήσει εκτός κυβέρνησης», σημειώνει ο κ. Αρμακόλας για το κόμμα «Αυτοδιάθεση» που ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των πρόσφατων εκλογών.

«(Η άρνηση της Γαλλίας να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει εκλογές και μπορεί να δούμε επιστροφή στην κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος VMRO το οποίο μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Αρμακόλας.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ