Ο Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» (Αθήνα 9.84) με τη Νόνη Καραγιάννη.  

Ο κ. Αρμακόλας, με αφορμή τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια μετά το Γαλλικό βέτο και το «πάγωμα» των συζητήσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 

«Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέντευξη του στους Financial Times ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα το οποίο δεν έχει ακουστεί στο παρελθόν ιδιαίτερα από Έλληνες πολιτικούς και είναι ένα επιχείρημα πολύ καλό, πολύ χρήσιμο που θα μπορούσε η ελληνική διπλωματία να το χρησιμοποιήσει παραπάνω. Ανέφερε ότι και η Ελλάδα όταν εντάχτηκε στην ΕΟΚ ίσως δεν ήταν έτοιμη, αλλά με μεγαλοψυχία οι Δυτικές χώρες και το Παρίσι σκέφτηκαν γεωπολιτικά στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν θα έπρεπε να αφεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης σε μια περίοδο που προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τη δημοκρατία της και έπρεπε μέσω της ένταξης να βοηθηθεί ώστε ακριβώς να βαδίσει στο μονοπάτι και της ανάπτυξης, αλλά και του εκδημοκρατισμού. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο επιχείρημα», υποστήριξε ο κ. Αρμακόλας μεταξύ άλλων.  

Ακόμη ο κ. Αρμακόλας υποστήριξε ότι η «σταδιακή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη σημαίνει ότι αυτά τα κράτη πλέον μπαίνουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και επίλυσης ζητημάτων με τους γείτονες σε λογική συνεργασίας και βγαίνουν εκτός της σφαίρας γεωπολιτικών συγκρούσεων στην οποία εμπλέκονται η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία. Γιατί να μη θέλουμε όλα αυτά τα κράτη να βγουν από τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Κίνας και να είναι στο πλαίσιο της Ε.Ε. κράτη με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε στενά, να επιλύσουμε τις διαφορές μας;».   

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/36rKa7R