Ο Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ συνομίλησε με τη Μάιρα Μπάρμπα για τη ραδιοφωνική εκπομπή «εφε*» (ΣΚΑΪ 100,3). 

Ο κ. Αρμακόλας μίλησε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά το γαλλικό βέτο. Επικεντρώθηκε στις επερχόμενες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας.

«Υπάρχουν οι όροι που έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο χώρες, οι οποίοι, σχεδόν όλοι συμφωνούν, ότι λίγο πολύ πληρούνται και είναι και το άλλο ζήτημα εάν πρέπει να ξαναδούμε συνολικά όλον τον μηχανισμό. Για το δεύτερο έχει δίκιο η Γαλλία. Ο μηχανισμός αυτός έχει πολλά κενά, πολλά προβλήματα, δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί και πρέπει πραγματικά η ΕΕ να τον ξαναδεί συνολικά από την αρχή. Εδώ, όμως υπάρχει το εξής πρόβλημα. Η Γαλλία όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ότι ο μηχανισμός δε λειτουργεί είναι κοινός τόπος και είναι κριτική προς την ΕΕ από πάρα πολλούς επιστήμονες, από δεξαμενές σκέψης σε όλες τις χώρες, από media, από αναλυτές, δεν είναι, δηλαδή, κάτι καινούργιο που φέρνει στη συζήτηση σήμερα ο Μακρόν. Αυτό που φέρνει ο Γάλλος Πρόεδρος ως καινούργιο στοιχείο είναι ότι μπορεί να μπλοκάρει όλη η διαδικασία ακριβώς γιατί η ΕΕ θέλει να ξαναδεί τα ζητήματά της. Και να σας υπενθυμίσω ότι στις δηλώσεις του είπε ότι πρώτα πρέπει να λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα εμείς ως ΕΕ και έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό, και μετά να δούμε τα θέματα διεύρυνσης. Μα θα περιμένει η ΕΕ να λύσει τα εσωτερικά της ζητήματα 15 και 20 ή 25 χρόνια που χρειάζονται για να μπει η επόμενη χώρα στην ΕΕ;», δήλωσε ο κ. Αρμακόλας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υποστήριξε ότι «το κεντρικό ζήτημα που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι ότι πρέπει να έχουμε στη γειτονική χώρα μια σταθερή κυβέρνηση, προοδευτική, ανοιχτόμυαλη, μη εθνικιστική και φιλοευρωπαϊκή, όχι για να υλοποιήσει τις λεπτομέρειες που λέμε, το τάδε έγγραφο και το δείνα έγγραφο, αλλά γιατί πρέπει να εμφυσήσει στον πληθυσμό τους τη νέα ταυτότητα και το νέο εθνικό ιστορικό αφήγημα στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση Ζάεφ με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.