Στο ερώτημα: «Πώς προκύπτει και τι σηματοδοτεί το έμμεσο ‘πράσινο φως’ των ΗΠΑ στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία;» απαντά σε νέα του σύντομη, ανάλυση, στην naftemporiki.gr ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Θάνος Ντόκος.

Όπως αναφέρει ο Δρ Θ.Ντόκος: “Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στα τουρκο-συριακά σύνορα αποτελεί τα τελευταία χρόνια διακαή πόθο της Άγκυρας, που θεωρεί ότι έτσι θα βάλει οριστικό τέλος στις προσπάθειες των Κούρδων της Συρίας (YPG) για δημιουργία κουρδικής οντότητας και συνεργασία με τους Κούρδους της Τουρκίας (ΡΚΚ).

Ταυτόχρονα, εξυπηρετείται έτσι και η τουρκική ανάγκη μείωσης του αριθμού των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, καθώς σκοπεύει να εγκαταστήσει αρκετούς από αυτούς στην «ασφαλή ζώνη», αλλοιώνοντας ταυτόχρονα και την εθνοτική σύνθεση της περιοχής (Άραβες στη θέση Κούρδων).

Ακόμη όμως και αν η Άγκυρα εξασφάλισε την αμερικανική διαβεβαίωση ότι δεν θα αντιδράσει στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει έντονη συριακή και ρωσική δυσαρέσκεια για την κατάληψη πρόσθετου συριακού εδάφους από την Τουρκία, και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, όπως έχει δείξει η εμπειρία από διάφορες συγκρούσεις (Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Ιράκ, κ.ά.), η εμπλοκή σε μια χώρα μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι κατά κανόνα συγκριτικά απλούστερη διαδικασία από την απεμπλοκή. Μένει να αποδειχθεί αν η κίνηση της Τουρκίας θα φέρει για εκείνη τα αναμενόμενα αποτελέσματα”.