Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο, όπου αναλύονται τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας της Prorata σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν οι Έλληνες δημοσιεύεται στην Athens Voice με τις “υπογραφές” των Μάνου Τσατσάνη, ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Γιάννη Τσίρμπα, λέκτορα στο ΕΚΠΑ.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο: “Πέρα από την επίδρασή της στην εκλογική συμπεριφορά,  εμπειρικές μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει πως μία από τις βασικές παρενέργειες της κλασικής κομματικής ταύτισης είναι ότι η πρόσληψη νέων πληροφοριών τείνει να πραγματοποιείται με τρόπο που ενισχύει τη θετική εικόνα του ψηφοφόρου για το κόμμα με το οποίο συνδέεται ψυχολογικά και να αγνοεί πληροφορίες που βρίσκονται σε διαφωνία με τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις του. Η κομματική ταύτιση αποτελεί επίσης παράγοντα διαμόρφωσης πολιτικών στάσεων. Συχνά διαμορφώνουμε ή αλλάζουμε απόψεις έτσι ώστε να συμφωνούν με τις θέσεις του κόμματος με το οποίο ταυτιζόμαστε αντί να διαλέγουμε το κόμμα που βρίσκεται εγγύτερα στις δικές μας θέσεις”.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο που “μαρτυρά” ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι προτιμούν περισσότερο τους πολιτικούς που είναι συμβιβαστικοί (σε ένα αθροιστικό ποσοστό του 42,5%), έναντι ενός 27% που δηλώνει ότι προσελκύεται  περισσότερο από την πολιτική αδιαλλαξία.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άθρο, εδώ.