Την εκτίμηση ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις θα βελτιωθούν περαιτέρω από την ώρα που η Αλβανία ξεκίνησε το ευρωπαϊκό της ταξίδι εξέφρασε η Αλεξάνδρα Βουδούρη στη συνέντευξή της με τον δημοσιογράφο, Genc Mlloja.

Ως προς τις ελληνοαλβανικές σχέσεις υποστηρίζει πως «έχουν σίγουρα βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ακόμη και αν διαφορές σε αρκετά θέματα παραμένουν άλυτες, κυρίως όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα. Οι διμερείς σχέσεις αποτελούν ήδη ένα καλό παράδειγμα για το πώς δυο γειτονικές χώρες μπορούν να σφυρηλατήσουν στενές σχέσεις παρά τα προβλήματά τους» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει πάντως ότι έφθασε η στιγμή να προχωρήσουν οι δύο χώρες στο συνυποσχετικό που θα επιτρέψει την επίλυση των διαφορών τους για τα θαλάσσια σύνορα στο Διεθνές Δικαστήριο. Προσθέτει ότι η πρόοδος σε αυτό το ζήτημα θα βελτιώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και θα κάνει να υποχωρήσουν οι υποψίες της Αθήνας περί στενών δεσμών των Τιράνων με την Άγκυρα.

Σχετικά με τις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Αθήνα, αναφέρει ότι απαιτείται η Ελλάδα να επανασχεδιάσει την βαλκανική πολιτική της με πιο συγκεκριμένο και ξεκάθαρο τρόπο που θα της επιτρέψει να έχει πιο ενεργή σύνδεση και συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής χωρίς εξαιρέσεις.

Όσον αφορά την περίπτωση της Τουρκίας, τονίζει ότι η απομάκρυνσή της από τις ευρωπαϊκές αξίες σημειώθηκε όταν ανεκόπη η ευρωπαϊκή της πορεία και για αυτό το λόγο θεωρεί ότι η στάση της Τουρκίας πρέπει να ανησυχεί την ΕΕ και ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς καθιστά αναγκαία την ειλικρίνεια ως προς την ευρωπαϊκή της δέσμευση στην περιοχή.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ, στα αγγλικά.