ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ (ΕΤΦ)

 

Το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ (ΕΤΦ) ιδρύθηκε το 1998, σε μια εποχή όπου οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα προβληματικές.

Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο του 1996, η κρίση των Ιμίων, που έφερε τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.

Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε προηγούμενες ανακοινώσεις του ΕΤΦ, τα μέλη του συμμερίζονται την άποψη ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις δύο γειτονικές χώρες και τους λαούς τους, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Μια τέτοια πιθανότητα μοιάζει ακόμα πιο απειλητική σήμερα, σε μια συγκυρία όπου η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του COVID-19 και οι υφιστάμενες συγκρούσεις έχουν αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, η πανδημία έχει βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις και ορισμένες πτυχές τους επηρεάζουν την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, αισθανόμαστε την επείγουσα ανάγκη να εκφράσουμε τη μεγάλη ανησυχία μας αναφορικά με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η εμπρηστική δημόσια ρητορική οδηγεί σε μια συνεχή κλιμάκωση που εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου. Κατά συνέπεια, καλούμε τους πολίτες των δύο χωρών να δίνουν προσοχή σε ψύχραιμες αναλύσεις και όχι σε φιλοπόλεμες ρητορείες. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι και στις δύο χώρες η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί λύσεις μέσα από διάλογο.

Παροτρύνουμε λοιπόν όσους βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων των δυο χωρών, να κάνουν χωρίς καθυστέρηση κάθε δυνατή προσπάθεια και πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει άμεσα μια μείωση της έντασης.

Καλούμε για την αποφυγή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και την επικέντρωση σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μέσω των διπλωματικών οδών. Μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο μπορεί να υπάρξει μια θετική διμερής και πολυμερής ατζέντα που να οδηγήσει σε θεμιτά αποτελέσματα, συμβάλλοντας θετικά και στην οικονομία και την ανάπτυξη των δυο χωρών.

Συντονιστής ελληνικού τμήματος: Κώστας Καρράς,   Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, Ηλίας Κλης, Πωλίνα Λάμψα, Πέτρος Λιάκουρας, Βασίλης Παπαϊωάννου, Χρήστος Ροζάκης, Δημήτρης Τριαντάφυλλου, Παναγιώτης Τσακωνας, Κωνσταντίνος Φίλης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Συντονιστής τουρκικού τμήματος : Mustafa Aydin, Mensur Akgün, Ünal Çeviköz,Cem Duna, Üstün Ergüder, Hasan Gögüş, Temel İskit, Soli Özel, Murat Sungar, Volkan Vural, Yaşar Yakış, Murat Yetkin.

Συντονιστής ελληνοκυπριακού τμήματος : Χάρης Ψάλτης Αχιλλέας Δημητριάδης, Σταύρη Καλοψιδιώτου, Ξένια Κωνσταντίνου, Νεόφυτος Λοϊζίδης, Αλέξανδρος Λόρδος, Μάνθος Μαυρομάτης, Μιχάλης Σοφοκλέους, Νίκος Τριμικλινιώτης, Ρένα Χόπλαρου.

Συντονιστής τουρκοκυπριακού τμήματος: Erol Kaymak, Daryal Batıbay, Emine Çolak, Erdil Nami, Ahmet Sözen, Oya Talat.