Βούληση της Αθήνας να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων και μια άνευ προηγουμένου θερμή ατμόσφαιρα μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών διαπίστωσε ο Ιωάννης Αρμακόλας μιλώντας στον Γιάννη Λαυράνο, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας.

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγορά τουρκικών drones από την αλβανική κυβέρνηση μια μέρα πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία τόνισε: «μην χάνουμε το δάσος κοιτώντας το δένδρο. Όσο πιο κοντά θα πλησιάζει η Αλβανία στην ένταξη προς την Ε.Ε τόσο θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ευρωπαϊκές θέσεις σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, που είναι και θέσεις ελληνικές. Επομένως, de facto τα Τίρανα θα απομακρύνονται από την αρνητική επιρροή της Τουρκίας. Οι φιλικές τους σχέσεις θα συνεχίσουν, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να μην υπάρχουν αρνητικές ως προς τα ελληνικά ζητήματα επιρροές».

Σε ό,τι αφορά τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας επεσήμανε ότι χρειάζεται ξεκάθαρη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, ενώ σημείωσε ότι στη χώρα μας σχολιάζουμε όσα μας ενοχλούν από την αλβανική πολιτική ηγεσία, αλλά ποτέ δεν αναλογιζόμαστε αυτά, που ενδεχομένως αγγίζουν τις ευαισθησίες της άλλης πλευράς.

 

Ακούστε τη συνέντευξη (από 16: 51) εδώ.