Το «κενό» και τα διαρκή προβλήματα που έχει δημιουργήσει η έλλειψη εγγυήσεων για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα και πιο ανησυχητική κρίση που βιώνει η περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια, ανέλυσε διεξοδικά Ιωάννης Αρμακόλας φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Γεωπολιτικά παίγνια» του Δημήτρη Βερύκιου, στον Alpha 9,89.

«Η Ε.Ε. δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται σε βάθος το πόσο περίπλοκο είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς είχε επαναπαυθεί ότι δεν θα συνέβαινε κάτι ακραίο τα προηγούμενα χρόνια (…) Συνολικά, θεωρώ ότι η Ε.Ε. δεν έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται το πόσο έχει δυσκολέψει η κατάσταση στη περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για «εναλλακτικά σχέδια» για την περιοχή.

Για τη Βοσνία, συγκεκριμένα, ανέφερε πως «για πολλά χρόνια είχε αφεθεί στη μοίρα της, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το αποσχιστικό κίνημα των Σέρβων και είναι γνωστό τι συμβαίνει όταν οι Σέρβοι προσπαθούν να αποχωριστούν από την υπόλοιπη Βοσνία, το είδαμε άλλωστε τη δεκαετία του ’90 με τους πολέμους (…)», ενώ σημείωσε πως για να αποφευχθεί και να αντιμετωπιστεί η ένταση στην ευρύτερη περιοχή χρειάζεται «πολιτική προοπτική, οικονομική ανάπτυξη, διασύνδεση και ισχυρή καθοδήγηση από την Ε.Ε και τις ΗΠΑ».

Εξήγησε παράλληλα την προβληματική που δημιουργεί η αναπαραγωγή στερεοτύπων εντός της ΕΕ για τις χώρες της περιοχής και ανέλυσε με παραδείγματα τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί σε άλλα κράτη με παρόμοια προβλήματα, τα οποία αποτελούν ήδη μέλη της Ένωσης. Ανέλυσε, εξάλλου, τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται μια διαρκής, συνεκτική «ενεργητική» διπλωματία της Ελλάδας και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.