Για τα νέα προτεινόμενα μέτρα γύρω από το θέμα της διαδιακασίας χορήγησης ασύλου στους μετανάστες, μίλησε στο News247  η κύρια ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Αγγελική Δημητριάδη, με αφορμή την παρουσίαση, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο, του σχετικού νομοσχεδίου της Κυβέρνσης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η Δρ Αγγελική Δημητριάδη τόνισε πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και θετικά, αλλά και κάποια προβληματικά σημεία. «Θεωρώ πως υπάρχουν πιθανότητες να προκύψει πρόβλημα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως το διαβάζω είναι εντός των ορίων του νόμου, αλλά πολύ κοντά στα όρια. Σαφέστατα υπάρχει αυστηροποίηση του πλαισίου, αλλά δεν θεωρώ ότι θα καταφέρει να αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με τις ροές. Αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι θα κάνει σίγουρα τη ζωή αρκετών από όσους φτάνουν στη χώρα λίγο πιο δύσκολη απ’ ότι είναι ήδη» ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενη για το αν μιλάμε για σχέδιο Όρμπαν, όπως κατηγόρησε την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, η κύρια ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ υπογράμμισε: «Δεν είναι σχέδιο Όρμπαν, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το καθεστώς της κράτησης. Αναφέρεται ότι θα αλλάξει το καθεστώς κράτησης για να μην χάνονται “χιλιάδες αλλοδαποί”. Εκεί τίθεται ερώτημα, σε ποιους αναφέρεται; Αν αναφέρεται σε αυτούς που έχουν κάνει αίτημα ασύλου και προσπαθήσει να τους βάλει σε κέντρα κράτησης, τότε ναι, θυμίζει σχέδιο Όρμπαν. Αν όμως λέει πως θέλει να βάλει σε καθεστώς κράτησης αυτούς των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί σε πρώτο βαθμό και είναι σε ένσταση, δεν είναι ιδανικό, προσωπικά διαφωνώ, αλλά είναι ρεαλιστικό. Συνεπώς θα εξαρτηθεί από το πώς θα εφαρμοστεί το κατά τα άλλα πολύ γενικόλογο κείμενο».

Διαβάστε τον πλήρη σχολιασμό της Δρος Αγγελικής Δημητριάδη επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου, εδώ.