Μια πρωτοβουλία του προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ που υλοποιήθηκε με τη στήριξη της διαΝΕΟσις.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο στο επίπεδο της πολιτικής, της άμυνας, των γεωπολιτικών συσχετισμών, της ενέργειας. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη, πολύ σημαντική πτυχή του θέματος: οι δυο λαοί. Το Πρόγραμμα Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ σχεδίασε μια έρευνα κοινής γνώμης που καταγράφει τις στάσεις και τις απόψεις των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά θέματα και τις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία έτρεξε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία. Με τη στήριξη της διαΝΕΟσις και τη συνεργασία του Istanbul Policy Center, οι δύο δημοσκοπικές έρευνες διεξήχθησαν από την MRB στην Ελλάδα και την KONDA στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2021, με τη συμμετοχή 1.022 Ελλήνων και 1.163 Τούρκων πολιτών.

Έλληνες και Τούρκοι την ίδια χρονική περίοδο, απάντησαν στις ίδιες ερωτήσεις, για το πώς βλέπουν οι μεν τους δε, πόσα ξέρουν οι μεν για τους δε, πού συμφωνούν και πού διαφωνούν στα θέματα των διμερών σχέσεων, πόσο μοιάζουν, πόσο διαφέρουν. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε και μια ποιοτική έρευνα με δώδεκα εις βάθος συνεντεύξεις με Έλληνες ειδικούς επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

Έκθεση Ποιοτικής Έρευνας

 

Δεδομένα Ποσοτικής Έρευνας  (αγγλικά, ελληνικά, τουρκικά)

 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια συνοπτική καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και Επικεφαλής του Προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη και εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια πιο εκτενή ανάλυση του Διευθύνοντος Συμβούλου της MRB Hellas Δημήτρη A. Μαύρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το Σάββατο, 15 Μαΐου 2021 στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Mπορείτε να δείτε ολόκληρη τη σχετική συζήτηση, εδώ