To Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο πλαίσιο του προγράμματoς Ελληνικό Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΛΦΟΒΑ) που έχει ιδρύσει μαζί με το Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS) των Βρυξελλών, διοργάνωσε δημόσια συζήτηση στη Σπάρτη με θέμα: «Γεωργία, Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Φαύλος Κύκλος ή Ευκαιρία για το Μέλλον;» το Σάββατο,30 Νοεμβρίου 2019. 

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ομότιμος Καθηγητής  Θάνος Βερέμης, άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει πλέον μπει στην ατζέντα και της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με τις οποίες κατά κύριον λόγο ασχολείτο μέχρι τώρα το ΕΛΙΑΜΕΠ. Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας μίλησε με ενθουσιασμό γα την ανάγκη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής και παρουσίασε το φιλόδοξο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ελαχιστοποίηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εκ μέρους του Δημαρχού Σπαρτιατών κ. Πέτρου Δούκα χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος. 

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Ανδρέας Καραμάνος, Καθηγητής της Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνώνο κ. Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας και ο κ. Τάσος ΧανιώτηςΔιευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ΒρυξέλλεςΜεταξύ των  σημείων που προέκυψαν από τη συζήτηση που συντόνισε ο Δρ Γιώργος ΚωστάκοςΕκτελεστικός Διευθυντής του FOGGS και Συν-Διευθυντής του ΕΛΦΟΒΑ, ήταν τα εξής: 

  • Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ήδη αισθητές στην ελληνική γεωργία και αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Οι αυξημένες θερμοκρασίες,  έντονες πλημμύρες και παρατεταμένες ξηρασίες, καθώς και άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα, θέτουν σε κίνδυνο την ανθοφορία και καρποφορία δένδρων όπως η ελιά και τα εσπεριδοειδή που αποτελούν τις κυρίες καλλιέργειες και πηγές εισοδήματος περιοχών όπως η Λακωνία. 
  • Χρειάζονται τοπικές στρατηγικές γαι την αντιμετώπιση της κατάστασης και την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Λύσεις υπάρχουν, στη βάση δοκιμασμένων πρακτικών και διεθνών προτύπων που πρέπει να εφαρμοστούν συστηματικά στα πλαίσια μιας “περιβαλλοντικής διαχείρισης” της γεωργίας που αποδίδει οικονομικά και σέβεται το περιβάλλον. 
  • Η απειλή της κλιματικής αλλαγής προσφέρει την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε την ελληνική γεωργία, με έμφαση στην επιμόρφωση και τεχνική στήριξη των αγροτών. 
  • Υπάρχουν πολλές νέες λύσεις με χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών, δορυφόρων και αισθητήρων που μπορούν να βοηθήσουν να πετύχουμε “γεωργία ακριβείας”, μειώνοντας στο ελάχιστο τη χρήση λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων και με εξοικονόμηση πολύτιμου νερού. 
  • Ακόμη και πριν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, σημαντική βελτίωση στον τομέα της γεωργίας μπορεί να επιτευχθεί με την συστηματκή ενημέρωση των νέων αγροτών σχετικά με καλές πρακτικές για την φροντίδα καλλιεργειών, του εδάφους και των υδάτινων πόρων. 
  • Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων και η επανασύσταση μηχανισμών παροχής τεχνικής στήριξης στους αγρότες μέσω γεωπόνων που δίνουν έμφαση στην ποιοτική παραγωγή και το περιβάλλον, όχι την προώθηση προϊόντων χημικών εταιρειών. 
  • Οι ευρωπαϊκοί πόροι που παρέχονται στην Ελλάδα για τη γεωργία είναι πολύ σημαντικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο ορθολογικά για την εξασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, του εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων, και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Διαβάστε τι έγραψε το “ΘΑΡΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ