thanos dokosΑιφνιδιασμός (οι προβλέψεις των δημοσκόπων για μια ακόμη φορά για τον κάλαθο των αχρήστων), προβληματισμός και απογοήτευση. Όχι γιατί ηττήθηκε μια υποψήφια που στα μάτια πολλών έμοιαζε σαν φθαρμένο προϊόν. Εξάλλου σπανίως το ίδιο κόμμα κερδίζει και μια τρίτη συνεχόμενη νίκη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Αλλά γιατί ο αμερικανικός λαός επέλεξε έναν άνθρωπο ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας σε περίπτωση που έχανε, προσέβαλε πλείστες ομάδες ψηφοφόρων (γυναίκες, ισπανόφωνους, μουσουλμάνους), έκανε απίστευτες φραστικές κυβιστήσεις και απείλησε να στείλει την ανθυποψήφιά του στη φυλακή.

Συστημικός ο ίδιος, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον αντι-συστημικό θυμό (λόγω οικονομικών ανισοτήτων και ζητημάτων ταυτότητας) μεγάλου μέρους του αμερικανικού εκλεκτορικού σώματος. Τώρα θα κληθεί να ενώσει μια κοινωνία ήδη πολωμένη από την καθόλου εποικοδομητική στάση των Ρεπουμπλικάνων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το οποίο είναι έντονα διχασμένο ως προς τον ίδιο, να αντιμετωπίσει μεγάλες εσωτερικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, εφαρμόζοντας έστω και μέρος των προεκλογικών του διακηρύξεων και να διαχειριστεί το ρόλο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα.

Εκτός από τα σημαντικά ερωτήματα για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη γενικότερα και την Ελλάδα ειδικότερα (η πλήρης έλλειψη σχετικής εμπειρίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προϊδεάζει για αυξημένο ρόλο της «γραφειοκρατίας» στο State Department, το Πεντάγωνο, τη CIA, κλπ.), θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι, μετά και το Brexit, θα ενισχυθούν περαιτέρω τα κάθε μορφής αντι-συστημικά, ακραία και λαϊκιστικά κόμματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και βεβαίως τίθεται ένα γενικότερο ερώτημα: σε μια σειρά από σημαντικές χώρες της Δύσης αμφισβητούνται βασικές αξίες (ανοχή και μετριοπάθεια, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών) και πολιτικές (παγκοσμιοποίηση, συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη). Πώς ορίζεται πλέον η έννοια του δυτικού κόσμου και πως διαμορφώνεται το νέο ευρω-ατλαντικό περιβάλλον;

 Πηγή: in.gr