“Η ειρωνεία είναι ότι η πρόσβαση στη γνώση καθιστά εξίσου εύκολα προσβάσιμη τη «μαγική σκέψη», τις ψευδείς ειδήσεις, τη συνωμοσιολογία. Έτσι, ο εκδημοκρατισμός της πληροφόρησης καταλήγει να τροφοδοτεί τις δυνάμεις του σύγχρονου σκοταδισμού που υπονομεύουν τη δημοκρατία.

Παρά την αναγνώριση των κοινωνικών συγκρούσεων και του πλουραλισμού, οι θεσμοί της μεταπολεμικής φιλελεύθερης δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους λειτουργούσαν ωστόσο ενοποιητικά. Υπάρχει όμως πλέον ένα δυσμενές κοινωνικό υπόβαθρο διευρυνόμενης πόλωσης στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες. Ανοίγει το χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που συνιστούν την κοινωνική πρωτοπορία και τους πολλούς που μένουν πίσω και η απόστασή τους διευρύνεται.

Συμβάλλει επίσης ο ιδεολογικός απολογισμός δεκαετιών δυτικής ηγεμονίας ενός αυτάρεσκου, αυτάρκους και άκρατου ατομικισμού, που έπαψε να μετριάζεται από οποιαδήποτε αίσθηση ηθικού καθήκοντος προς τους άλλους. Μια ιδεολογία που αναδύθηκε ως ιστορική απάντηση στις θηριωδίες του κολεκτιβιστικού ολοκληρωτισμού, έφτιαξε όμως τα δικά της τέρατα. Στην περίοδο της ακμής της συνοψίστηκε σε ένα άλλο μότο, ύμνου στην απληστία: «greed is good». Έτσι, τις προάλλες, σε μια μέρα που η Αμερική θρηνούσε τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νεκρών από την πανδημία, ο πρόεδρος Τραμπ διέκοψε τη σιωπή του για να πανηγυρίσει την άνοδο του Dow Jones στις 30.000 μονάδες, πριν επιστρέψει ξανά στο σολιψιστικό του τουιτερικό παραλήρημα.”

Άρθρο του Γιώργου Παγουλάτου, Γενικού Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την Καθημερινή.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ.