Τα σενάρια που διαμορφώνονται για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέλυσε ο Ιωάννης Αρμακόλας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, DION και τη δημοσιογράφο, Δήμητρα Μακρή.

«Η Ρωσία μπορεί να δοκιμάσει την πολιτική της Ε.Ε στην περιοχή με έναν πιο ενεργητικό τρόπο. Έχει πολιτικές ηγεσίες στην περιοχή τις οποίες ελέγχει η Μόσχα. Η Σερβία υπό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς μπορεί να κρατά μια ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά σίγουρα η Σερβοβοσνιακή ηγεσία, μια ριζοσπαστικοποιημένη ηγεσία είναι πολύ κοντά στη Ρωσία, όπως επίσης και κάποια ισχυρά σερβικά κόμματα στο Μαυροβούνιο. Επομένως, αν το θελήσει η Ρωσία, μπορεί να ανοίξει ένα δύσκολο διπλωματικό μέτωπο με την Ε.Ε σε αυτό που ονομάζεται ‘εσωτερική αυλή’ της δεύτερης», ανέφερε.

Ενόψει αυτών των πιθανών εξελίξεων, ο Ι. Αρμακόλας είπε χαρακτηριστικά ότι «τα Βαλκάνια θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν και να κάνουν άμεσα αυτό το μακρο-ιστορικό βήμα ένταξης στους δυτικούς θεσμούς». «Η Ελλάδα ως το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε στην περιοχή οφείλει να δείξει το δρόμο», προσέθεσε.

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ