«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα εφαρμογής της συμφωνίας στη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση των Σκοπίων νομίζω υλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία και μάλιστα πιέζει την ελληνική πλευρά να γίνουν σημαντικότερα βήματα προς αυτήν τη κατεύθυνση», τονίζει o Ιωάννης Αρμακόλας σε συνέντευξή του στο ethnos.gr, στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της.

Ο Ιωάννης Αρμακόλας εξήγησε εκτενώς τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη προόδου στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας για τη συμφωνία.

Αναφέρθηκε παράλληλα στα θέματα που έχουν προχωρήσει σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και σε εκείνα που έχουν σημαντικά καθυστερήσει. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε και την έλλειψη ιδιαίτερης ενεργητικότητας από πλευράς Αθήνας για την προώθηση αναβαθμισμένων σχέσεων συνεργασίας με τα Σκόπια. «Αυτό νομίζω έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο εκλογικό ακροατήριο της κυβέρνησης, ενόσω ήταν στην αντιπολίτευση, καλλιεργήθηκε μια ιδιαίτερα αρνητική αντίληψη για τη συμφωνία και τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Λογικό είναι τώρα οι πολίτες να είναι αρνητικοί, εφόσον μάλιστα δεν μιλούν ανοικτά για αυτά τα θέματα οι πολιτικοί παράγοντες. Συνολικά, πάντως, η αδυναμία της Ελλάδας να ενισχύσει τις σχέσεις και να βοηθήσει την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποδυναμώνει τη δυνατότητα να παίξει έναν πιο σημαντικό περιφερειακό ρόλο», είπε χαρακτηριστικά.

Το αφιέρωμα έκανε εκτενή αναφορά και στην πρόσφατη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ (Δεκέμβριος 2020) για τις προοπτικές των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη εδώ.