Η Ελένη Λουρή-Δενδρινού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΟΠΑ (πτυχίο από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης), στο London School of Economics (M.Sc. Econ) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (D.Phil. Econ).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στις περιοχές της Βιομηχανικής Οργάνωσης και Δυναμικής των Αγορών, Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, Διεθνούς Οικονομικής, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής. Από το 2001 είναι καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ και από τον Νοέμβριο 2015 πρόεδρος του τμήματος.

Έχει εργαστεί σαν επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ίδιο τμήμα και ήταν επισκέπτρια Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο London School of Economics όπου παραμένει ερευνητικός εταίρος. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια καθώς και έχει διδάξει και δώσει σεμινάρια και παρουσιάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και κεντρικές τράπεζες. Τον Οκτώβριο 2015 έδωσε μια σειρά από διαλέξεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως τα Simon Fraser, Berkeley, Yale, Fordham, Sacramento, Georgetown, American, Brookings and Peterson Institute and the World Bank με υποτροφία του US Onassis Foundation.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα διεθνών οργανισμών όπως ο OECD, η World Bank, το CEPR και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά όπως τα Oxford Economic Papers, Journal of Industrial Economics, International Journal of Industrial Organization, International Journal of Finance and Economics, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, Weltwirtschaftliches Archiv, Review of Industrial Organization, Journal of Industry, Competition and Trade, International Journal of Production Economics, Urban Studies and Finance Research Letters, και έχει υπάρξει κριτής σε πολλά από αυτά.

Από τον Ιούνιο 2008 ως τον Ιούνιο 2014 ήταν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες τη νομισματική πολιτική, την εξυγίανση των τραπεζών, το νομισματοκοπείο, τη διαχείριση χρηματικού και τη στατιστική. Το ίδιο διάστημα ήταν πρόεδρος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από το 2013 είναι μέλος στα Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και του ΕΛΙΑΜΕΠ και από το 2014 πρόεδρος στη Συμβουλευτική του Κέντρου Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνει το Ιστορικό Αρχείο, τις Συλλογές, τις Εκδόσεις και το Εκπαιδευτικό Μουσείο της τράπεζας. Από το 2015 είναι μέλος του Συμβουλίου Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εξυγίανσης Τραπεζών στις Βρυξέλλες.