Το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής οργάνωσε στις 8 Μαρτίου 2011 κλειστή συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός “νέου παραδείγματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο του μεταβαλλόμενου στρατηγικού περιβάλλοντος”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης των δύο χωρών. Επεσήμανε ότι πρέπει να ξεπεραστούν αρνητικά στερεότυπα πολλών δεκαετιών, αν όχι αιώνων, και να ξεφύγουν οι δύο πλευρές από την αντίληψη των διμερών σχέσεων ως “παιγνίου μηδενικού αθροίσματος” όπου το κέρδος της μιας πλευράς ισοδυναμεί αυτομάτως με απώλεια της άλλης. Οι δύο χώρες πρέπει να αναπτύξουν συμβατές και όχι ανταγωνιστικές στρατηγικές και να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης που ακολούθησε την αρχική τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου περιστράφηκε γύρω από τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αναφορές στα υψηλά ποσοστά ευρωσκεπτικισμού στη γειτονική χώρα, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέμεινε ότι μια ΕΕ χωρίς την Τουρκία θα είναι ημιτελής και λιγότερο ισχυρή, ενώ η ένταξη της Τουρκίας θα έστελνε προς τον μουσουλμανικό κόσμο ένα ισχυρό μήνυμα διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Αναφορά έγινε επίσης και στο ρόλο που η ΕΕ οφείλει να παίξει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Σε γενικές γραμμές οι τοποθετήσεις του κ. Νταβούτογλου ήταν αρκετά θεωρητικές, γενικόλογες και “ανώδυνες” και παρότι υπήρξε πληθώρα καλών λόγων και έκφραση φιλικών προθέσεων προς την Ελλάδα, δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις για την επίλυση των διμερών προβλημάτων.

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, προσεκλήθησαν πρώην υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, επιχειρηματίες και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και “σχολές σκέψης” σε θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής γενικότερα.