Στις 22 Ιουλίου 2010 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η κήρυξη από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του στις 17 Φεβρουαρίου 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Σερβίας. Η άποψη αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην Πρίστινα και απογοήτευση στο Βελιγράδι ενώ, παράλληλα, προκάλεσε σκεπτικισμό στη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις μελλοντικές εξελίξεις. Μέσα στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του για την πολιτική στα Βαλκάνια και προσπαθώντας να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο για το μέλλον του Κοσόβου μετά τη Χάγη, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε στις 12 Νοεμβρίου 2010 δημόσια συζήτηση στο Αμφιθέατρο «Γ.Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Ομιλητές ήταν ο κ. Βετόν Σουρόι (Πρόεδρος, Foreign Policy Club, Πρίστινα) και ο Πρέσβης ε.τ. κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς (Ειδικός Σύμβουλος, ΕΛΙΑΜΕΠ). Τη συζήτηση συντόνισε o καθηγητής Θάνος Βερέμης (Αvτιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ο κ. Σουρόι και ο πρέσβης κ. Μαλλιάς συμφώνησαν ότι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου δεν αμφισβητούνται. Εξήγησαν, ταυτόχρονα, πως το θέμα της μελλοντικής ένταξής του στον ΟΗΕ και την ΕΕ μπορεί να βοηθήσει ώστε η διεθνής κοινότητα να προσφέρει τέτοια πολιτικά κίνητρα που θα οδηγήσουν πιθανώς στην επίτευξη συμφωνίας ύστερα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της πλευράς αυτής και της Σερβίας. Και οι δύο ομιλητές εξετίμησαν πως η Ευρώπη έχει μπροστά της μία «χρυσή ευκαιρία» για την πολιτική της στα Βαλκάνια παρά το γεγονός ότι για την ώρα η στάση της ως προς την αναγνώριση του Κοσόβου δεν είναι ενιαία.

Από την πλευρά του, ο κ. Βετόν Σουρόι, ανέφερε ότι η πρόσφατη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μετέφερε το θέμα από τον ΟΗΕ στις Βρυξέλλες. Κατά την άποψή του, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο διαπραγματευτή και όχι απλώς μεσολαβητή, αν και δεν απέκλεισε την ανάμειξη των ΗΠΑ σε κάποια φάση. Ο κ. Σουρόι αξιολόγησε το Κόσοβο ως «μη ολοκληρωμένο κράτος» και έκανε λόγο για διάφορα πρακτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη άμεσου δικτύου κινητής τηλεφωνίας και οι δυσκολίες στο βόρειο τμήμα. Σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο ίδιος σημείωσε ότι η Σερβία πρέπει να έλθει αντιμέτωπη με τη «σκληρή πραγματικότητα» που αποκλείεται να αλλάξει και συμπλήρωσε ότι η φύση του διαλόγου δεν πρέπει να είναι διερευνητική.

Όσον αφορά στον κ. Μαλλιά, έδωσε αισιόδοξη χροιά στην ομιλία του, αναφέροντας πως Σέρβοι και Κοσοβάροι θα είναι γείτονες ως Ευρωπαίοι πολίτες στο μέλλον. Έτσι, λοιπόν, ο διάλογος που θα πραγματοποιηθεί θα μπορεί να ονομάζεται «πρωτοβουλία για την επόμενη γενιά» και θα αφορά το «status μέσα στο status». Ταυτόχρονα, ο πρέσβης Μαλλιάς μίλησε για την «Ατζέντα 2014», που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση ως απαραίτητος μηχανισμός ήπιας ισχύος για την αλλαγή πολιτικών και συμπεριφορών στα Βαλκάνια. Ο ίδιος, τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, εξηγώντας πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου κατάσταση σχετικά με το Κόσοβο δεν συνιστά προηγούμενο και ότι οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές.