Το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας και τις σχετικές προκλήσεις για το Κόσοβο και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με κεντρικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, την Ανάπτυξη και τον Διάλογο με τη Σερβία, Besnik Bislimi.

Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση, την οποία συντόνισε ο επικεφαλής του Προγράμματος ΝΑ Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωάννης Αρμακόλας, επικεντρώθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, τη νέα πρόταση για το Κόσοβο και τη Σερβία, καθώς και την αίτηση του Κοσόβου για ένταξη στην ΕΕ.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επίσης για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση του Κοσόβου, τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες, τα βασικά σημεία και ζητήματα με τη Σερβία, καθώς και τη συνολική γεωπολιτική κατάσταση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους προώθησης της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας.