Η Inter Alia, το South-East Europe Programme/ ELIAMEP και το Kosovo Foundation for Open Society (KFOS) εξερεύνησαν στις 2 και 3 Ιουνίου τα  «Άγνωστα Βαλκάνια» μέσα από συζητήσεις με διακεκριμένους καθηγητές, αναλυτές και διπλωμάτες από την περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, σε μία απόπειρα συνολικής προσέγγισης των «Άγνωστων Βαλκανίων», το πρόγραμμα των συζητήσεων πλαισιώνεται από πολιτιστικό περιεχόμενο σχετικό με την περιοχή. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στο Hub (Αλκμήνης 5, 118 54 Αθήνα), από τις 10 το πρωί ως το 8 το βράδυ.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με περισσότερους από 25 ομιλητές (ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί) που προέρχονταν χώρες της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων για θέματα που αφορούν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ιδαίτερη έμφαση στο Κόσοβο, τη ΠΓΔΜ και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ πέρα από τα πάνελ του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και προβολή 2 ταινιών μικρού μήκους αλλά και έκθεσεις φωτογραφίας με εικόνες από τις παραπάνω τρεις χώρες.

Την έναρξη του συνεδρίου πραγματοποίησαν οι Θάνος Βερέμης, Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Luan Shllaku, Εκτελεστικός Διευθυντής του Kosovo Foundation for Open Society, και Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  Ερευνητικός Υπότροφος Σταύρος Κωστόπουλος & Επικεφαλής του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 2 Ιουνίου, περιλάμβανε πάνελ για το πρόγραμμα «Σκόπια 2014» στην ΠΓΔΜ, για την έξοδο από την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, για θέματα δημοκρατίας και το νέο απολυταρχισμό στα Βαλκάνια και τέλος για τη γενικότερη στρατηγική της Ε.Ε. όσον αφορά την περιοχή των Βαλκανίων. Μεταξύ των ομιλητών και συντονιστών της πρώτης μέρας του συνεδρίου ήταν οι Δημήτρης Κούρκουλας, Dusan Reljic, Tobias Flessenkemper, Μαρία – Ελένη Κοππά, Dane Taleski, Zoran Ilievski, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Τάσος Τέλλογλου, Patrik Svensson, Γιάννης Παπαγεωργίου και άλλοι.

Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, Σάββατο 3 Ιουνίου, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στα Βαλκάνια αλλά και παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας της φωτογράφου Μαρίαννας Κατσαούνη. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Δημήτρης Μοσχόπουλος, Skender Boshtrakaj, Hajrula Ceku και Dzenan Sahovic.

Τέλος το αφιέρωμα έκλεισαν οι προβολές των ντοκιμαντέρ «Kosovo Rising» και «Home» το οποίο βραβεύτηκε στα BAFTA Short Film Awards για το 2017. Μετά τις προβολές ακολούθησαν συζητήσεις με τους συντελεστές των δυο ντοκιμαντέρ Αλεξία Ευριπίδου & Stephen Nugget και Shpat Deda αντίστοιχα.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την εδκήλωση εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo credits @Marianna Katsaouni