To Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ συνδιοργάνωσε με το ESTIMA  (Βόρεια Μακεδονία) και το Kosovo Foundation for Open Society (Κόσοβο) διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τον ρόλο της Κίνας στη πορεία της διεθνούς αναγνώρισης του Κοσόβου.

Μετά την οικονομική της άνοδο, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν διεθνή παίκτη με παγκόσμια επιρροή καi αυξημένο ενδιαφέρον για διάφορα θέματα, περιλαμβανομένου και του Κοσόβου. Οι λόγοι πίσω από την άρνηση της Κίνας να αναγνωρίσει το Κόσοβο οφείλονται κυρίως σε εσωτερικά της ζητήματα, ιδιαίτερα στο θέμα της Ταϊβάν, καθώς επίσης και στη στρατηγική εταιρική σχέση, που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τη Σερβία.

Ενώ η αταλάντευτη υποστήριξη της Ρωσίας στη Σερβία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κοσόβου έχει αξιολογηθεί και αναλυθεί σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα τη περίοδο μεταξύ 2017 – 2019, όταν δηλαδή το Βελιγράδι επιχείρησε συστηματικά την αποαναγνώριση της Πρίστινας, οι λεπτές διαφορές στη στάση της Κίνας αλλά και συγκεκριμένες ενέργειές της σε σχέση με το Κόσοβο δεν έχουν απασχολήσει, επί της ουσίας, τη δημόσια συζήτηση. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πολύ πιθανόν να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, το Κόσοβο θα πρέπει να προετοιμάζεται για πιθανές επιπτώσεις, ιδιαίτερα λόγω και των παγκόσμιων φιλοδοξιών και σχεδιασμών της Κίνας.

Ομιλητές:
Ιωάννης Αρμακόλας , Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος ΝΑ Ευρώπης, ΕΛΙΑΜΕΠ/ Επίκουρος Καθηγητής,  Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ana Krstinovska, Πρόεδρος, ESTIMA, Βόρεια Μακεδονία
Leon Malazogu, Πρώην Πρέσβης της Ιαπωνίας στο Κόσοβο
Vuk Vuksanovic, Κύριος Ερευνητής, Belgrade Centre for Security Policy, Σερβία

Συντονιστής: Jerta Krasniqi, Ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.