Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ.

Λίγες μέρες μετά τις τουρκικές εκλογές της 12ης Ιουνίου 2011, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε συζήτηση με σκοπό την ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιουνίου, ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Γρηγοριάδης (Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Μπίλκεντ στην Άγκυρα και ερευνητής Β’ του ΕΛΙΑΜΕΠ). Σχολιαστής ήταν ο κ.  Άλκης Κούρκουλας (δημοσιογράφος και ανταποκριτής στην Τουρκία) ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Λουκάς Τσούκαλης (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ).

Στην εισήγησή του, ο κ. Γρηγοριάδης εστίασε στη σημαντική επιτυχία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη φορά να επανεκλεγεί, αυξάνοντας το ποσοστό του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έχει καταφέρει να ενώσει πολλά διαφορετικά ρεύματα του Ισλάμ με την πολιτική του. Παρόλα αυτά, ο κ. Γρηγοριάδης σημείωσε πως η εκλογική νίκη του ΑΚP δε συνοδεύτηκε από τον αριθμό των εδρών που επιθυμούσε ο Τούρκος πρωθυπουργός ενώ  αυτό δεν έχει πλέον την υποστήριξη που είχε από τους Κούρδους το 2007. Όπως εξήγησε, οι 326 έδρες που συγκέντρωσε  στις πρόσφατες εκλογές είναι κατά τέσσερις λιγότερες από τις 330, που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να γίνει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Έτσι, ο κ. Ερντογάν χρειάζεται πλέον να αναζητήσει συνεργασία με βουλευτές από άλλα κόμματα.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα αυτό βρισκόταν εκτός ατζέντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εξηγώντας σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Άγκυρας-Βρυξελλών, έκανε λόγο για τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ευρωπαϊκή προοπτική της πρώτης. Μίλησε – μεταξύ άλλων – για τα κεφάλαια, που ακόμα δεν έχουν ανοίξει λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και το Κυπριακό ζήτημα γενικότερα. Επίσης, για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της γειτονικής χώρας και τις εσωτερικές της αντιφάσεις αλλά και για τις μεταβολές της ευρωπαϊκής πολιτικής ως προς το θέμα της μετανάστευσης.

Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Γρηγοριάδη, ο κ. Άλκης Κούρκουλας συμφώνησε πως η επιτυχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία δεν αποτελεί «συγκυριακό φαινόμενο». Στάθηκε, μάλιστα, στο αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα που έχει εφαρμόσει με επιτυχία ο πρωθυπουργός Ερντογάν και το οποίο έχει σχεδιαστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Κατά την άποψη του κ. Κούρκουλα το ΑΚP δεν έχει σχέση με το πολιτικό Ισλάμ ενώ μία πιθανή αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος θα σηματοδοτήσει την κωδικοποίηση των σημαντικών αλλαγών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά τις έδρες που συγκέντρωσε το κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες εκλογές, ο  ίδιος απέδωσε τον μικρότερο του αναμενομένου αριθμό τους στην αλλαγή των ορίων των περιφερειών από τις εκλογικές αρχές, παραμονές της αναμέτρησης της 12ης Ιουνίου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν απόψεις πάνω σε θέματα όπως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας και το τέλμα των διαπραγματεύσεων Άγκυρας-Βρυξελλών. Ακόμα, τους παρευρισκόμενους απασχόλησαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και Τουρκίας Ρωσίας, το μέλλον του ΑΚP, το δόγμα Νταβούτογλου και το Κουρδικό ζήτημα, καθώς επίσης και οι σχέσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν με τα ΜΜΕ της χώρας του.