Προσκεκλημένος των “Διαλόγων” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ήταν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Θέμα της εκδήλωσης των Διαλόγων για τον μήνα Απρίλιο αποτέλεσαν οι πολλαπλές προκλήσεις και τα διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη λίγο πριν τις Ευρωεκλογές τους Μαΐου και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τόσο στις επιπτώσεις που σχετίζονται με τις πολλαπλές ταχύτητες ανάμεσα στις χώρες μέλη, όσο και στην επικείμενη επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

“Η Ευρώπη αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι άντεξε και δεν επαληθεύτηκαν οι προφητείες ότι η κρίση θα οδηγούσε σε διάλυση. Η Ευρώπη όμως βγαίνει αρκετά τραυματισμένη, αλλά και διαιρεμένη. Και μάλιστα με διαιρέσεις όχι μόνο μεταξύ κρατών, αλλά και εντός των κρατών” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσούκαλης.

Στην εκδήλωση- η οποία σημειώνεται διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Chatham House, the Royal Institute of International Affairs, ένα από τα σημαντικότερα Ινστιτούτα δημόσιας πολιτικής στον κόσμο με έδρα το Λονδίνο- ομιλητές ήταν επίσης οι:

Δρ Robin Niblett, Διευθυντής, Chatham House
Κώστας Βαρώτσος, Γλύπτης
Francesca Paci, Δημοσιογράφος, La Stampa
Nicolas Becuwe, Senior Director του Kantar Public στις Βρυξέλλες

Σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, από τους Ανδρέα Αποστολίδη, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Citizen Europe», και  Κώστα Τσουτσοπλίδη, εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ τη συζήτηση συντόνισε  η δημοσιογράφος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου.