Η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Μετά από μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια αρκετών ετών στον απόηχο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε μια επιβράδυνση, καθώς η οικονομική ανάκαμψη εξασθένισε την καταλυτική πίεση της κρίσης για μεταρρύθμιση. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ παραμένει σε εξέλιξη, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν δεν κρίνονται ικανοποιητικές ή επαρκείς, ενώ πιο φιλόδοξες προτάσεις από ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Ορισμένες από αυτές αφορούν εκκρεμότητες που συνδέονται με την προηγούμενη κρίση, όπως για παράδειγμα η συνεχιζόμενη ενίσχυση και εξυγίανση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους σε αρκετές χώρες. Επιπροσθέτως, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια σειρά από ευρύτερες προκλήσεις όπως η προώθηση των αναγκαίων πολιτικών για τη μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση, η κλιματική αλλαγή και η αρνητική δημογραφική της δυναμική. Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να προστεθεί σε αυτές τις προκλήσεις και αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υφίστανται.

Το ειδικό αυτό τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Περιφέρεια / Region and Periphery» που εκδίδεται από το Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης (ΕΚΟΠΔΑ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), εξετάζει με κριτική ματιά και αποτιμά τις μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

Στο τεύχος γράφουν καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί στο χώρο της οικονομίας και των ευρωπαϊκών σπουδών, όπως οι Ν. Χριστοδουλάκης, Α. Μητσός και Ν. Κουτσιαράς, καθώς και νέοι ερευνητές (Α. Κολλιόπουλος, Δ. Τσίγκου και Π. Μπαζώτη). Πολλοί εκ των συγγραφέων είναι συνεργάτες του ΕΛΙΑΜΕΠ. Επιμελητής του τεύχους είναι Δ. Χ. Κατσίκας, ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ.