Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κρίση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στις διάφορες παθογένειες του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μας συστήματος. Είναι γεγονός όμως ότι διάφοροι τρίτοι έχουν υιοθετήσει μια σειρά από «μύθους»: διαστρεβλωμένες απόψεις για την ελληνική πραγματικότητα, ανακριβείς ισχυρισμούς και αρνητικά στερεότυπα (είτε από άγνοια, είτε διότι κάτι τέτοιο εξυπηρετούσε τα όποια συμφέροντά τους). Ως αποτέλεσμα και της γενικότερης αδυναμίας μας να απαντήσουμε άμεσα και πειστικά, η χώρα μας έχει διεθνώς μια λίαν αρνητική εικόνα, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ανοικοδόμησης της οικονομίας και άσκησης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε μια προσπάθεια να καταρρίψει ορισμένους τέτοιους μύθους, το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με το έγκυρο Brookings Institution, και με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, ετοίμασε μια σειρά από σύντομα δοκίμια με σκοπίμως προκλητικούς τίτλους: (1) «Η ελληνική οικονομία δεν προσαρμόζεται» (2) «Οι Ελληνες δεν είναι εργατικοί και στερούνται προσόντων» (3) «Οι Ελληνες δεν πληρώνουν φόρους» (4) «Οι Ελληνες ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους» (5) «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια ήσυχη περιοχή και ο ρόλος της Ελλάδας είναι άνευ σημασίας» και (6) «Η Κύπρος πληρώνει τα δικά της λάθη».

Με επιχειρήματα, και με  στοιχεία όπου αυτό είναι δυνατό, η σειρά κειμένων του ΕΛΙΑΜΕΠ προσπαθεί να πείσει τους καλοπροαίρετους διεθνείς παρατηρητές ότι οι ανωτέρω ισχυρισμοί εμπεριέχουν ενδεχομένως ψήγματα αλήθειας, είναι όμως υπερβολικοί, ανακριβείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναληθείς. Τα κεντρικά συμπεράσματα είναι ότι (1) η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια είναι εντυπωσιακή, αλλά η μεταρρύθμιση του κρατικού τομέα προχωρά με αργούς ρυθμούς (2) Οι Ελληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από όλους σχεδόν τους άλλους Ευρωπαίους και ένα σημαντικό ποσοστό είναι υψηλών προσόντων (3) αρκετοί Ελληνες δεν πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους αλλά η πλειοψηφία φορολογείται σκληρά (4) υπάρχει μια μακρά παράδοση ατομισμού, σε συνδυασμό με αδύναμους θεσμούς, αλλά η κρίση έχει ενισχύσει τη δράση της κοινωνίας πολιτών (5) για πέντε λόγους (ρόλος στα Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ενέργεια, πληθυσμιακές μετακινήσεις και σχέσεις με μη-δυτικές μεγάλες δυνάμεις) ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός και (6) η Κύπρος πλήρωσε τα δικά της σφάλματα, τη μικρή της διαπραγματευτική ικανότητα αλλά και την απουσία αλληλεγγύης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα δοκίμια σχετικά με την ελληνική κρίση εδώ.