Το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετείχε, ως το μοναδικό Ελληνικό Ίδρυμα, για ακόμη μία χρονιά στο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών & Think Tank στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, που διοργάνωσαν στις 1-2 Νοεμβρίου, στη γερμανική πρωτεύουσα το Southeast Europe Association και το Aspen Institute Germany.

Στη φετινή διήμερη διάσκεψη εξετάστηκαν συστάσεις κοινής πολιτικής, που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν με τους επικεφαλής κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, στις 3 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο.

Οι συστάσεις πολιτικής, που εκπονήθηκαν από think tank και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εξετάστηκαν περαιτέρω και εμπλουτίστηκαν με χρήσιμες παρεμβάσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων, στη διάρκεια workshops και δημόσιων συζητήσεων με αρμόδιους χάραξης πολιτικής από τα Δυτικά Βαλκάνια και την ΕΕ. Οι συστάσεις πολιτικής για το 2022 επικεντρώθηκαν στις εξής θεματικές: πράσινη ατζέντα, ενεργειακή μετάβαση, κλιματική αλλαγή, προστασία του περιβάλλοντος και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη, ενσωμάτωση στην ΕΕ σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, παραπληροφόρηση και επενδύσεις υποδομών.

Το πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ στήριξε από την αρχή την εν λόγω πρωτοβουλία – στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου – καθώς παρέχει μια χρήσιμη πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών και πρωτοβουλιών, όπως και για τη δικτύωση φορέων της κοινωνίας των πολιτών από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ε.Ε. Στη φετινή διοργάνωση, το ΕΛΙΑΜΕΠ εκπροσωπήθηκε από την Αλεξάνδρα Βουδούρη που μετείχε ενεργά τόσο στα workshops, όσο και στις δημόσιες συζητήσεις.

Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.