Στις 5 Φεβρουαρίου, o Δρ. Ιωάννης Αρμακόλας, Ερευνητικός υπότροφος ‘Σταύρος Κωστόπουλος’ και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ταξίδεψε στη Σόφια της Βουλγαρίας για να μιλήσει στο συνέδριο «Η δυαδικότητα της κρίσης στην Ευρώπη: Η Αλληλεγγύη και η Εξωτερική Πολιτική υπό Εξέταση». Ο Δρ Αρμακόλας μίλησε στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης, αναφορικά με την «Κρίση στη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή απάντηση.»

Κατά τη δίωρη συζήτηση, οι ομιλητές ανέλυσαν τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές διαστάσεις της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη, εξετάζοντας απόψεις από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τις αιτίες της κρίσης και τι ενέργειες, ή ίσως πιο σωστά, τις παραλείψεις που μας έφεραν έως εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Η παρουσίαση του Δρ Αρμακόλα επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση και στο πως τα πράγματα έχουν φτάσει έως εδώ, την ελληνική θέση, τόσο όσον αφορά τις ελλείψεις και τα παράπονα της ελληνικής πλευράς, καθώς και τις αδυναμίες και ελλείψεις από την πλευρά της ΕΕ. Συζήτησε, επίσης, τις συνέπειες για τα Δυτικά Βαλκάνια. Για να μετακινηθεί παραγωγικά προς την αντιμετώπιση του ζητήματος, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, αλλά το σημερινό πολιτικό πλαίσιο, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαικό επίπεδο, θα περιπλέξει τις υπάρχουσες επιλογές. Επιπλέον, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η Ελλάδα να περιθωριοποιηθεί σε μια προσπάθεια να απομονωθεί το πρόβλημα. Είναι όμως σίγουρο ότι η προσωρινή εξαίρεση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν είναι πολύ πιθανό να τροφοδοτήσει το λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό, ενώ συγχρόνως είναι αμφίβολο αν θα επιλύσει οποιαδήποτε από τα βασικά θεματα του προσφυγικού. Για να ξεπεραστούν με ουσιαστικό τρόπο τα προβλήματα συνεπής οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα είναι αναγκαία, μεταξύ όλων των σχετικών και αρμόδιων φορέων, και μεταξύ άλλων των θεσμών της ΕΕ, βασικών κρατών μελών και Τουρκίας.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ECFR), Γραφείο στη Σόφια, και την πλατφόρμα Ευρωπαικός Διλαλογος, μία Πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Συντονισμού και Θεσμικών Θεμάτων της Βουλγαρίας Meglena Kuneva.

Εκτός από το Δρ Αρμακόλα, μίλησαν επίσης οι ειδικοί αναλυτές Sinan Ülgen, πρόεδρος του Κέντρου για την Οικονομία και Εξωτερική Πολιτική Σπουδών (EDAM) στην Κωνσταντινούπολη, MattiaToaldo, policy fellow για το Πρόγραμμα του ECFR στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και VesselaTcherneva, Διευθύντρια του Προγράμματος ECFR και επικεφαλής του ECFR Sofia Office. Η οπτική των πολιτικών εκπροσωπήθηκε από τον Michael Roth, Υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και Meglena Kuneva, αναπληρώτρια πρωθυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Συντονισμού και Θεσμικών Θεμάτων της Βουλγαρίας.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.