O Ιωάννης Αρμακόλας, Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής του Προγράμματος ΝΑ Ευρώπης, εκπροσώπησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο διήμερο φόρουμ (13-14 Οκτωβρίου) στην Πράγα, που διοργάνωσε η Τσεχική Προεδρία της Ε.Ε σε συνεργασία με το EUROPEUM Institute for European Policy υπό τον τίτλο: «Επανεξετάζοντας τη Διεύρυνση σε περιόδους Γεωπολιτικών Σεισμών» με τη συμμετοχή 50 think tankers και στελεχών δημόσιας διοίκησης από όλη την Ευρώπη.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του φόρουμ, ο Δρ. Αρμακόλας συμμετείχε σε συζήτηση με τίτλο «Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ξένες επιρροές στα Δυτικά Βαλκάνια» με τη συμμετοχή των Marketa Gregorova, ευρωβουλευτή (Greens/ EFA), Valbona Zeneli, Επικεφαλής Strategic Initiatives Department, George C. Marshall European Center for Security Studies, Marco Sosic, Αναλυτή (Institut Alternativa) και Nad’ a Kovalcikova Κύρια Ερευνήτρια (European Union Institute for Security Studies) moderated by Jamie Fly, προέδρου και CEO (Radio Free Europe).

Στην παρέμβασή του επεσήμανε τις παρανοήσεις και τις λανθασμένες αντιλήψεις της Ε.Ε όταν αξιολογεί τη δράση και την επιρροή «τρίτων» παραγόντων στα Δυτικά Βαλκάνια. «Δεν υπάρχει μαύρο – άσπρο» τόνισε, ενώ επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη των ξένων παραγόντων στην περιοχή από διάφορα κράτη – μέλη της Ε.Ε, κάτι που κυρίως οφείλεται στις σχέσεις που έχουν με τις συγκεκριμένες χώρες, αλλά και λόγω των εθνικών τους συμφερόντων.  Ο Ι. Αρμακόλας εκτιμά ότι η Ε.Ε για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις ξένες επιρροές στα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει αρχικά να κατανοήσει τον τρόπο που οι χώρες της περιοχής αξιολογούν τα οφέλη που ενδεχομένως έχουν από «τρίτους» παράγοντες, ειδικά αυτή τη περίοδο που η ευρωπαϊκή προοπτική τους δεν είναι πια τόσο ξεκάθαρη και ενώ υπάρχει εντός της ίδιας της Ε.Ε έλλειψη ενιαίας γραμμής σε ό,τι αφορά αποφάσεις και δράσεις της εξωτερικής της πολιτικής. «Μόνο μια πραγματική προοπτική ένταξης μπορεί να κάνει τη διαφορά, εάν η Ε.Ε θέλει να προσδέσει τις χώρες αυτές στο γεωπολιτικό της άρμα», τόνισε.

Μπορείτε να δείτε εδώ τα βασικά σημεία της παρέμβασής του (στα αγγλικά).

Περισσότερες πληροφορίες για το φόρουμ είναι διαθέσιμες εδώ.