Υπάρχει πληθώρα ειδήσεων και συζητήσεων γύρω από την κρίση που κλονίζει την Ελλάδα και την Ευρωζώνη από το Μάιο του 2010, όταν έγινε προφανές ότι η Ελλάδα αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το αυξανόμενο χρέος της. Το καλοκαίρι του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η επονομαζόμενη «τρόικα», κάλυψαν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας. Τον Ιούλιο του 2011 ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης προσφέρθηκε στην Ελλάδα υπό τον όρο δομικών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει.

Η εν εξελίξει κρίση συνεχίζει να προκαλεί «πρωτοσέλιδα». Κι όμως, υπάρχει έλλειψη ιστοσελίδων απ’ όπου να μπορεί κανείς να αντλήσει εμπεριστατωμένες απόψεις σχετικά με τα αίτια, την εξέλιξη και τις πιθανές συνέπειες της κρίσης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.  Υπάρχει καθημερινή δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων για την κρίση όπως αντίστοιχα υπάρχουν και καταστροφολογικά και συνομωσιολογικά σενάρια που δε βοηθούν τον ενημερωμένο πολίτη να αξιολογήσει την κατάσταση.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει ξεκινήσει να συλλέγει ακαδημαϊκά άρθρα και κείμενα πολιτικής με αντικείμενο την κρίση, που έχουν δημοσιευτεί είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή. Επίσης, προσφέρει ανασκοπήσεις του διεθνούς Τύπου για το θέμα αυτό.  Σκοπός του Ιδρύματος είναι να παρέχει στους ενημερωμένους πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου επιλεγμένα στοιχεία της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάλυσης που να πηγαίνουν πέραν μίας περιγραφικής παρουσίασης της κρίσης. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν εύκολα να διαβάσουν απευθείας ή να κατεβάσουν από το διαδίκτυο τα άρθρα ή τις αναφορές που είναι διαθέσιμα δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να προτείνουν οι ίδιοι νέα κείμενα ή αναφορές που μπορεί να προστεθούν στη συλλογή αυτή.

Ακαδημαϊκά άρθρα και κείμενα πολιτικής με αντικείμενο την κρίση

10 άρθρα με θέμα την ελληνική κρίση

Perspectives on Business and Economics (volume 30) “Greece: The Epic Battle for Economic Recovery

Panayotis Gavras, Parable of the Patient

Πίκανας Οικονομικών Στοιχείων

Ανασκόπηση Τύπου – Ιανουάριος 2012

Ανασκόπηση Τύπου: Φεβρουάριος 2012

Ανασκόπηση Τύπου: Μάρτιος 2012

Ανασκόπηση Τύπου: Οι ελληνικές εκλογές