Ο Δρ. Γιώργος Τριανταφύλλου, ερευνητής του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο 8ο Φόρουμ Ασφάλειας στο Βελιγράδι (17-19 Οκτωβρίου 2018).

Το Φόρουμ Ασφαλείας στο Βελιγράδι (BSF), που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2011, έγινε γρήγορα μια από τις πιο ζωντανές περιφερειακές πρωτοβουλίες στον διάλογο στα θέματα ασφάλειας, καθιστώντας το ορόσημο ετήσιο γεγονός, όπου συναντώνται οι κύριοι παράγωντες και συζητούν για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Το Φόρουμ φιλοξενείται από τρεις οργανώσεις εταίρων της κοινωνίας των πολιτών – το Belgrade Fund for Political Excellence, το Κέντρο Βελιγραδίου για την Πολιτική Ασφάλειας (Belgrade Centre for Security Policy) και το Ευρωπαϊκό Κίνημα στη Σερβία (the European Movement in Serbia). Το Φόρουμ προσφέρει ένα χώρο όπου οι πολιτικοί και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης από τα Βαλκάνια, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και την κοινωνία των πολιτών, να συναντηθούν με τους ομολόγους τους από άλλα μέρη του κόσμου προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για επίκαιρα θέματα ασφάλειας.

Ο Δρ. Τριανταφύλλου συμμετείχε σε μια στρογγυλή τράπεζα στα πλαίσια του Φόρουμ που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Open Society, με τίτλο “Βαλκάνια 2025: Τι είδους μέλλον μπορούμε να περιμένουμε;”. Η συζήτηση στράφηκε γύρω από τη Στρατηγική της ΕΕ για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, με αναφορές σε συγκεκριμένες εξελίξεις και ζητήματα σχετικά με ορισμένες βαλκανικές χώρες. Ο Δρ. Τριανταφύλλου παρουσίασε τα κύρια ευρήματα από την πιο πρόσφατη εργασία του «Statehood without an army: the question of the Kosovo Armed Force», το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Southeast European and Black Sea Studies.

Η πλήρης ημερήσια διάταξη του 8ου Φόρουμ Ασφαλείας του Βελιγραδίου θα βρείτε εδώ: http://www.belgradeforum.org/event-agenda/

Μια σύντομη περίληψη της συμμετοχής του Δρ. Τριανταφύλλου μπορεί να βρεθεί εδώ: http://www.belgradeforum.org/think-tanker-agree-civil-society-should-be-more-included/

Η έκδοση του Δρ. Τριανταφύλλου μπορεί να βρεθεί εδώ: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14683857.2018.1474578