Το “παρών” στις έντονες διεργασίες που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ δίνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με μία σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων, στόχος των οποίων είναι η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση προτάσεων πολιτικής πάνω στα πολλαπλά και σύνθετα θέματα που θα κρίνουν το μέλλον της Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, δύο ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη άτυπη συνάντηση ηγετών της ΕΕ, στις 9 Μαΐου, στο Sibiu της Ρουμανίας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, κ. Γιώργος Παγουλάτος, θα συμμετέχει σε panel debate  σχετικά με τις Στρατηγικές Προτεραιότητες της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο Συνεδρίου του European Policy Center (ECP), στις Βρυξέλλες, με θέμα: “Yes, We Should! EU Priorities for 2019-2024 “.

Παράλληλα, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές, ο κ. Παγουλάτος με σχετικό άρθρο του σε ειδικό τεύχος του EPC  με τίτλο:”Deepening the EMU as a winwinHow to keep the reform debate alive” ανέλυσε το ζήτημα της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης. 

Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Sibiu, της Ρουμανίας, αξιζει να σημειωθεί, θα συγκεντρώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν το επόμενο στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024 και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Όπως έχει γίνει γνωστό επίσης, η agenda της συνάντησης θα κινηθεί σε 5 βασικούς άξονες: 1) απασχόληση, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, 2) ενδυνάμωση και προστασία των πολιτών, 3) πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα, 4) ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύν και 5) η ΕΕ ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας.

Βρείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου του EPC, στα αγγλικά, εδώ.

Βρείτε το κείμενο του Γ. Παγουλάτου, στα αγγλικά, εδώ.