Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ με θέμα: “Θρησκευτική Εκπαίδευση στο Ελληνικό Πλαίσιο: Παπαγεωργίου κατά Ελλάδας και Πέρα” διοργάνωσε το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΙΑΜΕΠ Grassrootsmobilise στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών: “Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα» (13-16 Φεβρουαρίου 2019).

Την συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, συντόνισε η κύρια ερευνήτρια του Ιδρύματος Δρ Έφη Φωκά, η οποία μέσα από έναν επικοδομητικο διάλογο με ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναζήτησε διαφορετικές οπτικές και ερμηνείες γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα.

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του πάνελ, η Έφη Φωκά παρουσίασε την “Έρευνα του Grassrootsmobilise γύρω από τη θρησκευτική εκπαίδευση”, ο Juris Rudevskis προχώρησε σε μια “Επισκόπηση της νομολογίας του ΕΔΑΔ σχετικά με τη θρησκεία και την εκπαίδευση”, ενώ η Μαργαρίτα Μαρκοβίτη έκανε μια παρουσίαση με τίτλο: «Ήμασταν απελπισμένοι να βρούμε έναν γονέα για μια υπόθεση απαλλαγής στο ΕΔΑΔ! ” – Εξετάζοντας τα βήματα της κινητοποίησης στο «Παπαγεωργίου και άλλοι κατά Ελλάδας».

Από την πλευρά τους, η Εύη Ζαμπέτα εστίασε στην “Θρησκευτική εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ελληνικό σχολείο” και ο Μάριος Κουκουναράς-Λιάγκης διερεύνησε το “Τι σημαίνει πραγματικά η ‘κατανόηση των θρησκειών’ σήμερα και γιατί τα κράτη πρέπει να παρέχουν εκπαίδευση σχετικά με τις θρησκείες και τις μη-θρησκευτικές πεποιθήσεις”.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ.