Η Έντα Γκέμη, Επιστημονική Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στην 60η Διεθνή Ακαδημαϊκή Εβδομάδα που διοργάνωσε η Ένωση Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) με έδρα το Μόναχο σε συνεργασία με την Ακαδημία Πολιτικής Αγωγής στο Tutzing της Γερμανίας. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 30 ακαδημαϊκοί για να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες υποδοχής και καταγωγής σε σχέση με το θέμα της επιστροφής των μεταναστών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η παρουσίαση της Έντα Γκέμη με τίτλο: «Επανεξετάζοντας την επιστροφή και την κινητικότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Πολλαπλές τροχιές των Αλβανών δεύτερης γενιάς από την Ελλάδα και την Ιταλία» βασίζεται στα ευρήματα του βιβλίου “Επανεξετάζοντας της μετανάστευσης και της επιστροφής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” (μαζί με την Άννα Τριανταφυλλίδου) από τις εκδόσεις Routledge το 2021.

Στην ομιλία της, η Έντα πρότεινε μια νέα τυπολογία επιστροφής, επανένταξης και μελλοντικής κινητικότητας των Αλβανών μεταναστών δεύτερης γενιάς που τοποθετεί την επιστροφή στο κέντρο της μεταναστευτικής εμπειρίας και όχι στο τελικό προορισμό της. Σύμφωνα με αυτήν, «η εμπειρία της μετανάστευσης και της επιστροφής φαίνεται να δημιουργεί ένα σημαντικό διακρατικό κεφάλαιο – μια τάση προς την κινητικότητα και μια οικειότητα με τη διακρατική ζωή που διευκολύνει την περαιτέρω μετακίνηση. Πράγματι, η μετανάστευση επιστροφής των Αλβανών δεύτερης γενιάς από την Ελλάδα και την Ιταλία τη δεκαετία του 2010 είναι τυπικά μια μετανάστευση του εικοστού πρώτου αιώνα, κάτι που την καθιστά δυναμική και απεριόριστη».