Η Ιζαμπέλ Ιωαννίδου, Κύρια ερευνήτρια του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνέγραψε από κοινού με την Dilek Latif ένα άρθρο σχετικά με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου και την κυβέρνησή του, οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους εξόδου από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Το κείμενο εξετάζει τέσσερις εξωτερικούς προσδιοριστικούς παράγοντες που αναδιαμορφώνουν το κυπριακό πρόβλημα:

  1. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Λευκωσίας, αλλά δεν έβγαλε την τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απομόνωση.
  2. Οι οικονομικές κρίσεις και οι εξαρτήσεις τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχουν τελικά βαθύνει τις διαιρέσεις μεταξύ των δύο και έχουν καταστήσει τους Τουρκοκύπριους περισσότερο εξαρτημένους από την Τουρκία.

  3. Ο ρόλος των λεγόμενων μητέρων πατρίδων – της Ελλάδας και της Τουρκίας – έχει παίξει διαφορετικά σε καθεμία από τις δύο κοινότητες.

  4. Η μετανάστευση εργαλειοποιείται πέρα από τη διαχωριστική Πράσινη Γραμμή, ενώ τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά πρότυπα καταδεικνύουν πώς οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο.

Διαβάστε το κείμενο εργασίας εδώ.