Παρατηρητήριο για την κρίση

Tο Παρατηρητήριο για την Κρίση είναι μια πρωτοβουλία του ΕΛΙΑΜΕΠ που δημιουργήθηκε το 2013 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το Παρατηρητήριο προωθεί την έρευνα και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων πολιτικής, με μοναδικό γνώμονα τη νηφάλια παρουσίαση τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και στοιχείων για τη βαθύτερη κατανόηση της κρίσης και την  αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου γύρω από αυτή.

Μέσα από διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και μια σειρά ενοτήτων (βιβλιοθήκη, χρονολόγιο, αποθετήριο δημοσίων εγγράφων) παρέχει συγκεντρωμένη και ταξινομημένη, με συστηματικό και εύχρηστο τρόπο, όλη την πληροφόρηση που απαιτείται για την κατανόηση, ανάλυση και έρευνα της κρίσης. 

Το πλήρες υλικό του Παρατηρητηρίου από το 2013 διατηρείται στην προηγούμενη ιστοσελίδα του (crisisobs.gr) ως αρχείο, ελεύθερα προσβάσιμο για ενημερωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το Παρατηρητήριο στα social media

Μαθαίνοντας για την Κρίση

Η ενότητα «Μαθαίνοντας για την Κρίση» παρέχει πληροφοριακό υλικό σχετικά με την κρίση, δοσμένο με απλό, εύληπτο και ελκυστικό, για το ευρύ κοινό, τρόπο. Στόχος είναι η παρουσίαση της ελληνικής κρίσης με τρόπο που θα γίνει κατανοητός  από όλους, ακόμα και εάν δεν διαθέτουν ειδικές οικονομικές γνώσεις. Πιο συγκεκριμένα, στην ενότητα αυτή, ο επισκέπτης θα βρει ένα animated βίντεο και μια παρουσίαση.  Οι εφαρμογές αυτές παρουσιάζουν ποσοτικά στοιχεία και ανάλυση των προβλημάτων που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, καθώς και τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης, και τις συνέπειες τους, μέχρι σήμερα.

Χρονολόγιο της Κρίσης

Στο Χρονολόγιο της Κρίσης βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, από το 2008 μέχρι σήμερα.

Αναλυτές για Παρατηρητήριο για την κρίση

Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος
Επιστημονικός Συνεργάτης
Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος
Κύριος Ερευνητής
Δημοσίευση
Policy Brief: Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση
20 Αυγούστου 2019
Media
30+ χρόνια ΕΛΙΑΜΕΠ
3 Ιανουαρίου 2019
Δημόσια συζήτηση
5 Σεπτεμβρίου 2018
Συνέδριο Fragmex
25 Νοεμβρίου 2015
30+ χρόνια ΕΛΙΑΜΕΠ
3 Ιανουαρίου 2019