Αθήνα 24 Ιανουαρίου 2006

Κλειστή συζήτηση: “Το μέλλον των Βρετανό-Αμερικάνικων σχέσεων ασφάλειας” που πραγματοποιήθηκε στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ομιλητής: Δρ. Bruce Newsome από τη RAND Corporation.

Ο Δρ. Bruce Newsome παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης σχετικά με το μέλλον των Βρετανό-Αμερικάνικων σχέσεων ασφάλειας. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στη RAND Corporation από την Βρετανική κυβέρνηση το 2003.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε εννέα παράγοντες τους όποιους ο Δρ. Newsome έκρινε ότι ορίζουν αυτή τη σχέσης: η γεωγραφία, οι θεσμοί, η δημοκρατία, η Βρετανική στρατιωτική ισχύς, η Βρετανική εξωτερική πολιτική, η Βρετανική εσωτερική πολιτική, η οικονομία, οι ιστορικές εμπειρίες και ο πολιτισμός. Η βαρύτητα των εν λόγω παραγόντων αξιολογήθηκε σε τρία διαφορετικά επίπεδα ανάλυσης. Συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε στην ιστορική τους σημασία, στη μελλοντική τους εξέλιξη, και στην έκταση της επιρροής της Βρετανικής κυβερνητικής πολιτικής σε αυτούς τους παράγοντες. Επιπρόσθετα, ο Δρ. Newsome συνέκρινε την σχετική σημασία και την δια-λειτουργικότητα των Βρετανικών και Αμερικανικών στρατιωτικών πόρων με άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Επισημάνθηκε ότι η ποιότητα των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει πολύτιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πιθανόν να μειωθεί την προσεχή δεκαετία, εξαιτίας της αναπτυσσόμενης ικανότητας των στρατιωτικών δυνάμεων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, περιορίζοντας κατά συνέπεια τη χρησιμότητα της Μεγάλης Βρετανίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα που εκπονήθηκε από τη RAND καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η γεωγραφία, η δημοκρατία, οι κοινές ιστορικές εμπειρίες και ο κοινός πολιτισμός μπορεί να αποτελούσαν τις βάσεις για ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής στο παρελθόν, και σίγουρα παραμένουν σημαντικές σήμερα, προβλέπεται όμως ότι η σημασία τους μάλλον θα φθίνει στο μέλλον. Αντίθετα, ο Βρετανικός στρατός και η Βρετανική εξωτερική πολιτική προσδιορίστηκαν ως οι πιο καταλυτικοί παράγοντες της εν λόγω σχέσης και οι παράγοντες τους οποίους μπορεί να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό το Λονδίνο. Επίσης υποστηρίχθηκε η άποψη ότι η εσωτερική πολιτική της Βρετανίας (ιδιαίτερα μετά από τον πόλεμο στο Ιράκ) ίσως ακόμη και να αποτελέσει ένα πιθανό εμπόδιο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική σημασία της Βρετανό-Αμερικανικής ‘ιδιαίτερης σχέσης’.