Αθήνα 31 Ιανουαρίου 2006

Το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε διάλεξη σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής με ομιλητή τον κ. Aziz Pahad, Υφυπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής. Τίτλος της ομιλίας του “Συγκρούσεις στην Αφρική του 21ου αιώνα: Προωθώντας την ειρήνη και την συνεργασία“.

Σχολίασε ο Δρ. Αστέρης Χουλιάρας, Επίκουρος Καθηγητής Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα και τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Θάνος Ντόκος, Διευθυντής Σπουδών, ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αφρική, οι προοπτικές της ηπείρου και ο κεντρικός ρόλος της Νότιας Αφρικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας, της υπανάπτυξης και των συγκρούσεων υπήρξε το αντικείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, κ. Aziz Pahad, στην συζήτηση που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ μαζί με την Πρεσβεία της χώρας αυτής την Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Ο κ. Pahad, υποστήριξε ότι η υπανάπτυξη αποτελεί την αιτία των συγκρούσεων στην Αφρική. Η φτώχεια, τα χρέη των χωρών της Αφρικής αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές της ηπείρου μειώθηκαν σημαντικά. «Μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε και υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη είναι το απαραίτητο θεμέλιο για ένα διεθνές σύστημα που λαμβάνει σοβαρά την ιδέα της πρόληψης». Ο κ. Pahad αναφέρθηκε στις αποτυχίες των αναπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν την Αφρική, καθώς και στις πρωτοβουλίες της χώρας του για την «αναγέννηση» της Αφρικής, ιδίως μέσα από την πρωτοβουλία NEPAD. Υπενθύμισε επίσης πως στην προσπάθεια αυτή επιθυμούν τη συνδρομή και άλλων εταίρων, όπως της Ευρώπης, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει ένα σινικό τείχος ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη». Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποφασιστικότητα της Αφρικανικής Ένωσης να μην δεχτεί αλλαγές κυβερνήσεων που λαμβάνουν χώρα με τρόπο μη συνταγματικό, και την απόφασή της να αναστέλλει την συμμετοχή του κράτους μέλους του στο οποίο μια τέτοια εξέλιξη θα λάμβανε χώρα. Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της χώρας του στις συζητήσεις για την αναμόρφωση του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Pahad εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξουν μια ή και δυο θέσεις της Αφρικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά παρατήρησε ότι οι συζητήσεις πάγωσαν λόγω της αντίθεσης της Κίνας να συζητήσει την απόδοση μιας έδρας στην Ιαπωνία. Πρόσθεσε δε ότι οι προσπάθειες μας πρέπει να επικεντρωθούν στην αλλαγή αναπτυξιακού παραδείγματος και στην μεταρρύθμιση των οργανισμών της συμφωνίας Breton Woods.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο κ. Αστέρης Χουλιάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, ο οποίος ανέλυσε τις ομοιότητες της θέσης και της συμπεριφοράς της Νότιας Αφρικής στην περιοχή της με την αντίστοιχη θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.