Στις 14 Μαΐου 2013 η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Ελλάδα και Ιράκ: Προοπτικές για μία ενεργή σχέση». Η εκδήλωση άρχισε με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του Πρέσβη του Ιράκ κ. Μπορχάν Τζαφ, του Γενικού Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρος Θάνου Ντόκου και του Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι εξέφρασαν την ετοιμότητα των δύο πλευρών για πιο ενεργή σχέση.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωση, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρος Θάνου Ντόκου, αφορούσε στην γεωπολιτική ασφάλεια με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρακινού Κοινοβουλίου, Σεΐχη Δρ. Χομάν Χαμούντι, ο οποίος ανέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο του Ιράκ για την ευρύτερη περιοχή και κάλεσε την Ελλάδα σε συνεργασία σε όλους τους τομείς. Στις άλλες ομιλίες ο Δρ. Σαλμάν αλ Τζομάιλι, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρακινού Κοινοβουλίου, ενθάρρυνε τις δύο πλευρές για πιο στενή διπλωματική συνεργασία. Ο Πρέσβης Αλά αλ-Χάσεμι, Επικεφαλής του Τμήματος Ευρώπης του Ιρακινού Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε την μεταβατική περίοδο που περνάνε και οι δύο χώρες σε οικονομικό επίπεδο ενώ ο Δρ. Θάνος Ντόκος παρουσίασε το γεωπολιτικό πλαίσιο της Μέσης Ανατολής ενόψει της ελληνο-ιρακινή συνεργασίας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, υπό την προεδρία του Δρος Ευάγγελου Βενέτη, Υπεύθυνου του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ, αφορούσε στην διμερή πολιτιστική συνεργασία. Ο Δρ. Φάουζι αλ Ατρούσι, Υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, έδωσε έμφαση στην προσπέθεια του Ιράκ να αναδειχθεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα και κόμβο διεθνώς και σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Ελλάδα να διαδραματίσει ενεργό ρόλο. Η Δρ. Μίνα Μωρΐτου, Υπεύθυνη της Ισλαμικής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, παρούσιασε ενδεικτικά εκθέματα της συλλογής με προέλευση το Ιράκ. Ο κ. Κάις Χοσέιν Ρασίντ, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Ιράκ για την ανάπτυξη των διμερών τουριστικών σχέσεων βάσει του αρχαιολογικού πλαισίου και εν γένει των δύο χωρών. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κοπανιάς, Λέκτορας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε μερικά από τα αποτελέσματα των ανασκαφών του στο Β. Ιράκ.

Η ημερίδα προσέφερε την δυνατότητα επαφών και ανταλλαγής απόψεων των δύο πλευρών για την ανάπτυξη και σύσφιξη των διμερών σχέσεων στις ευμετάβλητες γεωπολιτικά περιοχές της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την υλοποίηση προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.