venetisΣε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου για τον πολιτιστικό ναρκισσισμό της Δύσης έχει ενδιαφέρον το μέγεθος της άγνοιας της Δύσης για το Ισλάμ αλλά και η προσπάθεια που πρέπει να γίνει εκατέρωθεν για την κατανόηση στην Δύση και προώθηση από τις ισλαμικές χώρες της αντιπροσωπευτικής εικόνας του Ισλάμ χωρίς πολιτιστικά και άλλου είδους στερεότυπα τα οποία μόνο παρεξήγηση και παρερμηνεία προκαλούν με ολέθρια αποτελέσματα για την συνύπαρξη των πολιτισμών. Η γεωγραφία, η οποία υπαγορεύει της εξελίξεις στην φύση, συμβάλλει και στην πολιτιστική άγνοια του Άλλου. Τόσο το Ισλάμ όσο και η Δύση διακατέχονται από άγνοια για τον πολιτισμό του Άλλου. Και οι δύο κόσμοι θεωρούν τον άλλον «εξωτικό», δηλ. παράξενο, ακατανόητο και μυστηριώδη ως έναν βαθμό. Συγκριτικά το Ισλάμ γνωρίζει περισσότερα για την Δύση από ό, τι η Δύση για το Ισλάμ.

Η γνώση των Μουσουλμάνων για την Δύση βασίζεται κατά κύριο λόγο στην τεχνολογική πρόοδο της Δύσης. Ήδη από τον 19ο αι. ο εκσυγχρονισμός της Δύσης ταυτίστηκε με την πρόοδο στο μυαλό της φιλοδυτικής ελίτ της μουσουλμανικής κοινωνίας σε κάθε περιοχή. Σήμερα η δύναμη της δυτικής τεχνολογίας της επικοινωνίας προωθεί, και ως ένα σημείο διαμορφώνει, την εικόνα ιδανικής κοινωνίας για την Δύση και την Ευρώπη συγκεκριμένα. Αποτέλεσμα αυτής της μη πραγματικής σε μεγάλο βαθμό εικόνας της Ευρώπης στο μυαλό των μουσουλμάνων είναι και η επιθυμία μιας μερίδας μουσουλμάνων να μεταναστεύσουν στην Δύση. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται εν μέρει και το κίνημα της λαθρομετανάστευσης που κατακλύζει τον ευρωπαϊκό χώρο την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο η Δύση δεν γνωρίζει το Ισλάμ παρά την προαναφερθείσα τεχνολογική πρόοδο και στην επικοινωνία. Για ποιόν λόγο; Επειδή η τεχνολογία έχει θεωρηθεί στην Δύση ως το σημείο αναφοράς και σύγκρισης των πολιτισμών πέρα από οποιαδήποτε άλλα χαρακτηριστικά, όπως τον πολιτισμό, την φιλοξενία και την διαφορετική προσέγγιση της ζωής και της πραγματικότητας. Στην τεχνολογική της ανωτερότητα η Δύση βασίζει τον κάθε λογής ναρκισσισμό της, ο οποίος σε επίπεδο πολιτιστικό είναι ακατανόητος, διότι το Ισλάμ, όπως και άλλοι πολιτισμοί, έχουν συμβάλει σημαντικά στην διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού εδώ και αιώνες. Είναι πάγιο το αίτημα των Μουσουλμάνων προς την Δύση να αναγνωρίσει τον σημαντικό πολιτιστικό ρόλο του Ισλάμ στα παγκόσμια πολιτιστικά τεκταινόμενα, όπως δηλώνει και στο πρόσφατο μήνυμά του στους νέους της Βόρειας Ευρώπης ο Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Με δεδομένη την πολυπολιτισμική παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του σήμερα στην Ευρώπη και αλλού στην Δύση, δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται η πολιτιστική αμοιβαιότητα και συνύπαρξη στην πράξη και όχι στα λόγια. Έχοντας υπόψη την ύπαρξη των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη και συνύπαρξή τους με την πλειονότητα των Ευρωπαίων, η ηγεσία της Ευρώπης καλείται να ερευνήσει και να αποδεχθεί την προσφορά του Ισλάμ στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό, αναγνωρίζοντας την εν λόγω προσφορά στο εκπαιδευτικό της σύστημα αλλά και στα ΜΜΕ ώστε οι νυν και νέες γενιές Ευρωπαίων να έχουν καλύτερη άποψη της πραγματικότητας για την κοσμοαντίληψη των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων συμπολιτών τους. Τότε μόνο τα πολιτιστικά στερεότυπα θα υποχωρήσουν, δίνοντας την θέση τους στον αλληλοσεβασμό.

Πηγή: Καθημερινή