Διοργανώθηκε από: Από το Dukakis Center του ACT- American College of Thessaloniki και το ΕΛΙΑΜΕΠ

Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών (Midterms) που θα διενεργηθούν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2018 και μόλις μία ημέρα μετά την πρώτη εκλογική ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση που έγινε στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια, το Dukakis Center του ACT – American College of Thessaloniki (μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια) διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) μία χρήσιμη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η εκδήλωση “The Future of Voting in America” πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήναμε διακεκριμένους ομιλητές από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου για την επανεκλογή του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, 33 εδρών της Γερουσίας, και πολλών άλλων εκπροσώπων του αμερικανικού κράτους.

Οι ομιλητές με μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση των αμερικανικών εκλογών Charles Stewart, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο MassachusettsInstitute of Technology (MIT), και Michael Ertel, Εκλογικός Αντιπρόσωπος στην Πολιτεία της Φλόριντα (ΗΠΑ) μοιράστηκαν με το κοινό τις απόψεις τους για την προεδρική αναμέτρηση στις ΗΠΑ το 2016, και τις προβλέψεις τους για τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου. Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στη φύση του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, την εκλογή του Donald Trump, το ερώτημα σχετικά με την ανάμειξη ξένων παραγόντων στις εκλογικές διαδικασίες των ΗΠΑ, και τον ρόλο των social media στις προεκλογικές καμπάνιες. Ο Αριστείδης Ν. Χατζής, αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εστίασε στον ισορροπημένο χαρακτήρα των πολιτικών θεσμών στις ΗΠΑ και στο μακροπρόθεσμο όραμα των ιδρυτών του αμερικανικού έθνους. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αθανάσιος Έλλις,Διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Η Καθημερινή» δίνοντας, μέσα από τις δικές του εμπειρίες το στίγμα της πολιτικής καριέρας του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού πολιτικού Michael Dukakis, το όνομα του οποίου φέρει το Dukakis Center.

Ο Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο Dr. David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center του ACT, έδωσαν το έναυσμα για την ανταλλαγή απόψεων υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την αξία της συνεργασίας των δύο φορέων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ανώτεροι εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών, εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, ακαδημαϊκοί και μέλη της αμερικανικής κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας με μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση που ακολούθησε.

Με τη δράση αυτή, το Dukakis Center που μπαίνει στον 20ο  χρόνο λειτουργίας, σηματοδοτεί την παρουσία του στην Αθήνα όπου σκοπεύει να διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με θέμα τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στις πολιτικές διαδικασίες ενισχύοντας το ενδιαφέρον για τα κοινά.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση εδώ:

Λεζάντα

Φωτογραφία πάνω δεξιά – από αριστερά: Το πάνελ της εκδήλωσης: Charles Stewart, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Massachusetts Institute ofTechnology (MIT), Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Η Καθημερινή» ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, Michael Ertel, Εκλογικός Αντιπρόσωπος στην Πολιτεία της Φλόριντα (ΗΠΑ), Αριστείδης Ν. Χατζής, αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Ο Θάνος Ντόκος                                                                                                       Dr. David Wisner

Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ                                                                          Διευθυντής του Dukakis Center του ACT