Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλοι που ζούμε στην Ελλάδα, επηρεάστηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους από την κρίση. Αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες, ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης. Η κρίση δεν έχει περάσει ακόμη. Μπορούμε όμως να πούμε με αρκετή βεβαιότητα, ίσως και κάποια αισιοδοξία, ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ βγαίνει πολύ ισχυρότερο από αυτήν την πολύχρονη δοκιμασία.

Όπως ίσως γνωρίζετε, δεν έχουμε δική μας περιουσία, ούτε μπάρμπα στην Κορώνη για να μας πληρώνει μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει. Η μόνη περιουσία του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι τα ιδιόκτητα γραφεία του που απέκτησε χάρη στη γενναιοδωρία δύο μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας που με αυτόν τον τρόπο έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο έργο που παράγει. Σε αυτά τα γραφεία στριμώχνονται ολοένα και περισσότεροι. Για μερικά χρόνια πριν την κρίση, το ΕΛΙΑΜΕΠ είχε χρηματική υποστήριξη από το κράτος, κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών, που όμως δεν ξεπερνούσε το 25% του συνολικού και πάντοτε μικρού προϋπολογισμού του. Αφότου ήρθε η κρίση, δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ κρατική επιδότηση. Διάφοροι κακοπροαίρετοι, που πάντα υπάρχουν, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φανταστούν πώς είναι δυνατό να γίνονται πολλά με λίγα χρήματα. Αρκεί να υπάρχει η διάθεση προσφοράς, συλλογικό πνεύμα και αξιοκρατία, θα τους έλεγα. Σε αυτά βασίζεται το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αναγκαστήκαμε να περικόψουμε μισθούς και ταυτόχρονα να αναζητήσουμε νέους πόρους για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων μας. Και καταλήξαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από όσα κάναμε πριν την κρίση. Οι περισσότεροι που εργάζονται στο ΕΛΙΑΜΕΠ, νέοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είναι συνδεδεμένοι με συγκεκριμένα προγράμματα.  Άρα, πληρώνονται όσο υπάρχουν χρήματα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του μόνιμου προσωπικού. Βεβαίως, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι δεν μπορούμε πάντοτε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε.Δει δη χρημάτων…

Προσωπικότητες  με διεθνή αναγνώριση χρησιμοποιούν το βήμα που προσφέρει το ΕΛΙΑΜΕΠ για να εκφράσουν τις απόψεις τους και οι δικοί μας συνεργάτες συμμετέχουν ενεργά στον ελληνικό και ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο. Με ένα πολύ μικρό και διαλεγμένο ερευνητικό προσωπικό, το ΕΛΙΑΜΕΠ κατατάσσεται ανάμεσα στους πέντε πρώτους φορείς στην Ελλάδα, μαζί με μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, ως προς την χρηματοδότηση έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές  επιστήμες. Είχαμε πρόσφατα μια ακόμη σημαντική επιτυχία. Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Συμβούλιο το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα για την Ελλάδα στο χώρο αυτό. Και θα γίνει στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Ξεκίνησε επίσης το Παρατηρητήριο για την Κρίση, μια πολύ φιλόδοξη πρωτοβουλία με διεθνή εμβέλεια και οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα Νιάρχος, ενώ συνεχίζονται με επιτυχία ερευνητικά προγράμματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η ερευνητική παρουσία του ΕΛΙΑΜΕΠ σε θέματα μετανάστευσης και πιο πρόσφατα σε θέματα ενέργειας. Φέτος, διοργανώσαμε επίσης με μεγάλη επιτυχία το δέκατο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο γνωστοί αναλυτές και άνθρωποι της πράξης από διάφορες χώρες για να συζητήσουν θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν έχει δική του άποψη. Σίγουρα, δεν έχει «γραμμή» που επιβάλλεται στους συνεργάτες του, αν και κάποιοι, συνηθισμένοι σε άλλες πρακτικές, δυσκολεύονται να το καταλάβουν. Αν υπάρχει κάτι κοινό σε όλους, αυτό είναι το ενδιαφέρον και η ενασχόληση με ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα αλλά κυρίως η εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανοικτά παράθυρα προς τα έξω. Γιατί αλλιώς, κινδυνεύουμε από ασφυξία. Μετά από πολλά χρόνια, έγινε ριζική ανανέωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ δημιουργήθηκε ταυτόχρονα μια Τιμητική Επιτροπή με συμμετοχή ανθρώπων που έχουν προσφέρει πολλά στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Δημιουργήσαμε επίσης πρόσφατα ένα Επιστημονικό Συμβούλιο για να βοηθήσει στο ερευνητικό μας έργο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες μας www.eliamep.gr και www.crisisobs.gr που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αν κρίνουμε από τον αριθμό των επισκέψεων. Στις διεθνείς κατατάξεις των λεγόμενων δεξαμενών σκέψης, το ΕΛΙΑΜΕΠ βγαίνει πρώτο στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Σίγουρα, δεν μας αρκεί αυτό. Συγκροτήσαμε μια Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή με σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο που είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής και διεθνούς παρουσίας του ΕΛΙΑΜΕΠ. Είμαστε περήφανοι που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας.

Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και όσων εργάζονται στο ΕΛΙΑΜΕΠ, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας στηρίζετε στο έργο που έχουμε αναλάβει. Στους χιλιάδες φίλους, εντός και εκτός Ελλάδας, στους χορηγούς και συνεργάτες μας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και την υπόσχεση ότι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη και έναν κόσμο όπου οι διαφορές λύνονται με διάλογο και κανόνες που ισχύουν για όλους, όχι με τα όπλα.

Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΔΣ