DSC00426 (2)Tο Πρόγραμμα ΝΑ Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης) διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα την «Ενίσχυση της διασυνοριακής οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 28η Νοεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι των αρμόδιων διευθύνσεων υπουργείων, διπλωματικοί ακόλουθοι πρεσβειών βαλκανικών κρατών, δικαιούχοι των διασυνοριακών προγραμμάτων, μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Ο κος Χατζησάββας, εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», ανέφερε τους παράγοντες που ευνοούν την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία και επισήμανε ότι ο μηχανισμός προ ενταξιακής βοήθειας εξυπηρετεί τον διττό στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας και της διεύρυνσης της ΕΕ. Παρουσίασε τα αποτελέσματα δύο προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας που χρηματοδοτήθηκαν από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA), «Ελλάδας- Αλβανίας» και «Ελλάδας-ΠΓΔΜ» και υπογράμμισε τη θετική συμβολή τους στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και της εγγύτητας μεταξύ των εμπλεκόμενων περιφερειών. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί στις δυσκολίες και τις προκλήσεις εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων.

Η κα Συρρή, Εμπειρογνώμονας του Τμήματος Πολίτικων Υποθέσεων του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, αναφέρθηκε στη συμβολή του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και, κατ’ επέκταση, στη διεύρυνση της ΕΕ. Ειδικότερα, εστίασε στους στόχους και τις προτεραιότητες της «Στρατηγικής 2020 για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», η οποία, υπογράμμισε, ότι επικουρεί την εφαρμογή των εθνικών αναπτυξιακών και προενταξιακών στόχων, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Η κα Παναγιώτου, Ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, αναφέρθηκε στη νέα δυναμική των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη των Βαλκανίων, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν κυρίως τον τραπεζικό τομέα, το εμπόριο και τις επενδύσεις. Επισήμανε τα αμοιβαία οφέλη που έχουν προκύψει από την ανάπτυξη ισχυρών οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στις γείτονες χώρες και υπογράμμισε τις σημαντικές επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στις οικονομίες αυτών των κρατών.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα απτά αποτελέσματα και τις αδυναμίες αυτών των προγραμμάτων, τη συμβολή τους στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και τις προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με τα κράτη των Βαλκανίων.