Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Δημόσια Συζήτηση στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας με θέμα «Η Ελλάδα και η Ευρώπη σε έναν κόσμο που αλλάζει: Προκλήσεις και προοπτικές» που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με την ευγενική υποστήριξη της Raycap. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 300 άτομα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Λουκά Τσούκαλη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα «Μπορεί να βγει η Ευρώπη (και η Ελλάδα) από την κρίση; Και τι χρειάζεται;». Ο κος Τσούκαλης αναφέρθηκε κυρίως στις προϋποθέσεις για να βγει η Ευρώπη από τη μεγάλη κρίση, για το πόσο χρειάζεται η Ελλάδα μια ισχυρή Ευρώπη αλλά και μια δική της ειρηνική επανάσταση για να ξεφύγει από μια βαθιά κρίση που διαρκεί ήδη επτά χρόνια. Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Αποστολίδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΔΣ της Raycap, στην ομιλία του με θέμα «Οικονομία, Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα: Από τη Θεωρία στην Πράξη» περιέγραψε ένα πλαίσιο για την υποστήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας το οποίο να βασίζεται στη σωστή κατανόηση των στατιστικών στοιχείων. Δίνοντας έμφαση στη σωστή «ανάγνωση» των αριθμών τόνισε πως με λίγες και μικρές πρακτικές κινήσεις και αφήνοντας στην άκρη τη θεωρία και τη μοιρολατρία μπορούν να επιτευχθούν δυσανάλογα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», μίλησε για το ρόλο που διαδραματίζει η Ευρώπη στην νέα τάξη πραγμάτων και ανέφερε ότι «η Ευρώπη θα εξελιχθεί με πολλούς συμβιβασμούς, πολλά μπρος πίσω και μικρά βήματα. Το σχέδιο μία πιο ενιαίας, ομογενοποιημένης Ευρώπης έχει πεθάνει. Η συζήτηση αφορά πλέον μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων». Τέλος, ο κ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, στην ομιλία του με θέμα «Η ανάγκη αναδιοργάνωσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» αναφέρθηκε στις πολλαπλές γεωπολιτικές προκλήσεις και την ανάγκη υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών στον ευρύτερο τομέα εθνικής ασφάλειας, που δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα Δήμητρα Πατρωνίδου, Διδάκτωρ Ιστορίας και Εκπαίδευσης, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.