Το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα:  Αξιολόγηση και προτάσεις πολιτικής». Η ημερίδα έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου 2012 στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MEDIADEM. Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των ευρημάτων του προγράμματος και η ανταλλαγή απόψεων με φορείς που εμπλέκονται στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της ελληνικής πολιτικής για τα μέσα ενημέρωσης, με δημοσιογράφους και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας, με τίτλο ‘Το ερευνητικό πρόγραμμα MEDIADEM: Επισκόπηση ευρημάτων και προτάσεις πολιτικής’, άνοιξε η Δρ. Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου, δικηγόρος και ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Η Δρ. Ψυχογιοπούλου παρουσίασε τα ευρήματα του προγράμματος αναφορικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στις 14 χώρες που μελετά το πρόγραμμα. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η κα Άννα Κανδύλα, ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία παρουσίασε τις προτάσεις πολιτικής που διαμορφώθηκαν με βάση τα ευρήματα της εμπειρικής έρευνας του προγράμματος για την ενίσχυση ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Τις προτάσεις πολιτικής σχολίασαν ο Δρ. Αλέξανδρος Οικονόμου, ειδικός επιστήμονας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, και ο κος Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η Καθημερινή.

Στη συνέχεια ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα με θέμα ‘Θεσμικές εγγυήσεις και άξονες πολιτικής για την προώθηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης’. Ο Δρ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, μίλησε για τη λήψη από πλευράς κυβέρνησης νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο, μεταξύ άλλων, την άμεση αδειοδότηση των πάροχων περιεχομένου ψηφιακής τηλεόρασης. Η κα Λίνα Αλεξίου, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αναφέρθηκε στα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του ΕΣΡ. Ο Ομοτ. Καθηγ. Χρήστος Ροζάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικεντρώθηκε στη συμβολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην ενίσχυση της ελευθερίας της δια του τύπου έκφρασης. Τέλος, ο Δρ. Αθανάσιος Τσεβάς, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε τη συμβολή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό στην αγορά των μέσων ενημέρωσης (Ν. 3592/2007) στην προώθηση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από την πολιτική εξουσία.

Η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα αφιερώθηκε στην αυτορρύθμιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και την παιδεία στα μέσα. Η κα Ειρήνη Ανδριοπούλου, επικοινωνιολόγος και σύμβουλος εκπαίδευσης στα ΜΜΕ, υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής πολιτικής αλλά και εκπαιδευτικών δράσεων για την παιδεία στα μέσα για μαθητές και δημοσιογράφους. Ο κος Γιάννης Κοτσιφός, διευθυντής της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, αναφέρθηκε στο ρόλο των δημοσιογραφικών ενώσεων αναφορικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και την προώθηση των αρχών της υπεύθυνης δημοσιογραφίας. Ακολούθησε η εισήγηση του κου Κώστα Σπυρόπουλου, Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης της ΕΡΤ, σχετικά με την ελευθερία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Η κα Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος στο περιοδικό Unfollow, αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική δεοντολογία στα ισχυρά μέσα ενημέρωσης και στα ανεξάρτητα δημοσιογραφικά μέσα. Τέλος, ο Δρ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων, επικεντρώθηκε σε συστήματα και μεθόδους συρρύθμισης στη δημοσιογραφία.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τέθηκαν ερωτήματα και παρουσιάστηκαν προβληματισμοί σχετικά με τις προκλήσεις που προκύπτουν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης από τη σύγκλιση των μέσων ενημέρωσης, την οικονομική κρίση αλλά και την άνοδο του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας στην ελληνική κοινωνία.