DSC01815Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του ΕΛΙΑΜΕΠ, του Europe Direct City of Athens και του Europe Direct ΕΒΕΑ διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση: Μαθαίνοντας από το παρελθόν, διαμορφώνοντας το μέλλον» στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 και ώρα 17:30, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα), με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής, Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γεώργιος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων και Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος, ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Καρβούνης, αρχικά αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές και τα οφέλη που δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ενιαίο νόμισμα. Στη συνέχεια, με βάση την περίοδο κρίσης μετέφερε την εικόνα που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το πώς αντικατοπτρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στα «πρόσωπα» των Ελλήνων. Τέλος, έκλεισε το λόγο του υπογραμμίζοντας ότι «η καλύτερη λύση σε μια παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα για την Ελλάδα, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καμίνης, αρχικά αναφέρθηκε στη διακήρυξη ανάγκης πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, καθώς και στην ανάγκη αποσαφήνισης των βασικών εννοιών πάνω στις οποίες στηρίζεται το δόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα από την καθοριστική συγκυρία της κρίσης με παράδειγμα την Ελλάδα. Στη συνέχεια, τόνισε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αθήνας και της δημοτικής αρχής, ο οποίος αποτέλεσε μια συνειδητή επιλογή και στρατηγική επιδίωξη, με στόχο η Αθήνα να αποτελεί έναν ενεργό εταίρο στον Ευρωπαϊκό χώρο και μια βιώσιμη επιλογή για τους πολίτες της. Τέλος, ο κ. Καμίνης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία – παρέμβαση για την μετανάστευση, που πήραν τρεις μεγάλες πόλεις Ρώμη – Παρίσι – Αθήνα, για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, την προστασία των συνόρων, τη φιλοξενία, την προστασία και αλληλεγγύη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσούκαλης, ξεκινώντας το λόγο του αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που αφήνει πίσω της η μακρά και επώδυνη κρίση, αναφερόμενος στα βασικά δομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρώντας την Ελλάδα σαν το «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Ευρώπης. Μια κρίση που δοκίμασε τις αντοχές του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος και τα όρια της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, αλλά είχε και σοβαρέ συνέπειες σε εθνικό επίπεδο σε τομείς οικονομίας, μεταπολιτευτικού συστήματος, κοινωνικής συνοχής. Στη συνέχεια, τόνισε ιδιαίτερα ότι η ελληνική κρίση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής κρίσης αλλά και με πολύ έντονα εθνικά χαρακτηρισιτκά, επισημαίνοντας μεν την κακοδιαχείριση αυτής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας δε ότι πριν μιλήσουμε για το πώς θα αλλάξει η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα πώς πρέπει να αλλάξουμε εμείς στη χώρα μας. Τέλος, αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας μας, έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Doku-live από τον δημοσιογράφο και πολιτικό αναλυτή Ingo Espenschied, σε μια διαδραστική εμπειρία, σχετικά με τη δημιουργία και εξέλιξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας, το όραμα των ιδρυτών της και του τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά.

έλος, ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Τι σημαίνει η Ευρώπη για τους Έλληνες σήμερα;», στην οποία συμμετείχαν η κα. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο κ. Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο κ. Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με συντονίστρια την κα. Νόνη Καραγιάννη, Γενική Διευθύντρια, Αθήνα 9,84.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν δράσεις που πραγματοποιούνται για την ενημέρωση των πολιτών, των φοιτητών και των μαθητών, ώστε να γνωρίσουν την ουσία και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας την ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται στη βάση της εκπαίδευσης. Επίσης, αναλύθηκαν έρευνες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εικόνα της στην κοινή γνώμη, εστιάζοντας στις διακυμάνσεις μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και στην σύνθετη και εύθραυστη σχέση της με το πολιτικό περιβάλλον, με κεντρικό στοιχείο την εκάστοτε οικονομική συγκυρία. Τέλος, ακολούθησε μια ιστορική αναδρομή από το 1822, και την πρώτη διακήρυξη που έδωσε το στίγμα του ελληνικού προσανατολισμού προς τη Δύση, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι διαχρονικά «η κοινωνία είναι αυτή που καθοδηγεί την πολιτική ελληνική τάξη θέτοντας όρια και σαφείς περιορισμούς».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συνολικά πάνω από 200 άτομα, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομική κρίση, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.

Τι επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμη η μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης.